“Nikada ne odustajte, nikada nemojte da gubite nadu. A u početku su izgledi bili mračni, ishod dalek…”: Govor kraljice Elizabete povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata

0
Beta - Buckingham Palace via AP

Britanska kraljica Elizabeta Druga izjavila je večeras povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, u želji da podigne moral Britancima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, da “nikada ne treba gubiti nadu”.

“U početku su izgledi bili mračni, ishod se činio dalekim a rezultat nesiguran. Međutim, nastavili smo da verujemo u ispravnu stvar i to uverenje nas je ponelo. Nikada ne odustajte, nikad nemojte da gubite nadu! To je poruka na dan pobede u Evropi”, rekla je kraljica u govoru koji je večeras emitovan na Bi Bi Siju (BBC) tačno u 20.00 u vreme kad se njen otac, kralj Džordž VI obratio na radiju 1945. godine.

Govor je snimljen u dvorcu Vindzor oko 40 kilometara od Londona, gde su se kraljica (94) i njen suprug, princ Filip (98) povukli zbog epidemije koronavirusa.

To je drugi govor Elizabete Druge tokom pandemije u kojoj je u Velikoj Britaniji preminulo više od 31.000 ljudi.

Pominjući vojnike koji su stradali u ratu, kraljica je ocenila da je “najveća počast njima ta što su neke zemlje, nekada ukleti neprijatelji, sada prijatelji, rade rame uz rame za mir, zdravlje i prosperitet svih”.

U Velikoj Britaniji su zbog epidemije otkazane sve ceremonije posvećene godišnjici završetka Drugog svetskog rata. Britanci su pozvani da u svojim domovima odaju poštu žrtvama i da zapevaju “We’ll meet again” pesmu koju su tada vojnici pevali za dizanje morala.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus