“Nije normalno da građani kupuju voće i povrće u zatvorenom prostoru, a da to ne mogu na otvorenom…”: Aleksić pozvao na otvaranje pijaca

3
(BETAPHOTO/Narodna stranka/Dragan Kadic)

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da hitno otvore kvantaške i male zelene pijace, kako poljoprivrednici ne bi bacali svoje proizvode u koje su uložili veliki rad i trud, kao i da primene mere koje će sprečiti propast poljoprivrede u Srbiji.

“Ako vlast u prethodnih mesec dana nije uspela da se dogovori sa velikim trgovinskim lancima i sistemima da otkupljuju sezonsko rano voće i povrće od poljoprivrednika u Srbiji, neka bar otvori pijace. Nije normalno da građani mogu da u zatvorenom prostoru u samouslugama kupuju voće i povrće, a da to ne mogu da čine na otvorenim pijacama, uz sve neophodne mere zaštite”, naveo je Aleksić u pisanoj izjavi.

Onć je rekao da država mora suštinski da pomogne poljoprivrednicima, jer je “država uvela meru kojom su sprečeni da prodaju svoje proizvode i zato su pretrpeli veliku štetu”.

Aleksić je pozvao vladu da svim poljoprivrednim gazdinstvima, koja u biljnoj strukturi imaju prijavljenu plasteničku proizvodnju ranog povrća i voća, uplati subvenciju od 80.000 dinara.

“Ako su preduzetnici mogli da dobiju za sve svoje radnike po 30.000 dinara mesečno, nema razloga da takvu podršku iz budžeta ne dobiju i poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpela veoma veliku štetu, najviše zbog ukidanja pijaca i tržišta”, ocenio je Aleksić.

On je pozvao državu da isplati sve dugove poljoprivrednicima iz prethodnih godina, jer su im ta sredstva danas potrebnija nego ikada ranije kako bi mogli da održe proizvodnju.

“Neophodno je hitno omogućiti poljoprivrednicima da kupuju dizel gorivo po ceni od 100 dinara za litar. Nije normalno da litar dizela u Makedoniji košta 85 dinara, u BiH 88 dinara, a u Srbiji 150 dinara. Kako srpski poljoprivrednici mogu da budu konkurentni ako za litar dizela plaćaju i 65 dinara više nego u okolnim državama”, kazao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, Robne rezerve bi hitno trebalo da otkupe tržišne viškove žive stoke, koji su nastali zbog otežanog rada hotela i ugostiteljskih objekata.

Potpredsednik Narodne stranke istakao je da Nedimović nije predložio nijednu suštinsku meru za pomoć poljoprivredi, jer su se njegovi predlozi sveli na subvencionisane poljoprivredne kredite, koji već postoje, i na otvaranje elektronskih pijaca, koje ne mogu da odgovore potrebama poljoprivrednika.

“Mogu da razumem da Nedimović malo zna o poljoprivredi, jer se nikada time nije bavio i to ga mnogo ne zanima, ali ne mogu da shvatim da ne konsultuje ljude koji znaju šta je potrebno uraditi. Ne mogu da shvatim da on ne zastupa interese poljoprivrednika, nego se trudi da se dodvori svojim šefovima”, naveo je Aleksić.

On je dodao da je neophodno da se hitno promeni odnos prema poljoprivrednicima, kako je kazao, “ako želimo da sačuvamo poljoprivrednu proizvodnju, koja je najvrednija u Srbiji, jer se proizvodnjom hrane bavi milion i po ljudi”

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Pa sa pijaca nema PDV-a, a lanci beleže rast prometa od skoro 60% u odnosu na isto doba prošle godine… Mislite o tome…

  2. Pijace su zatvorene da se uništi srpska poljoprivreda a da veliki strani lanci profitiraju, to je valjda svima jasno.

Comments are closed.