Nije fora, Severna Koreja tvrdi da i dalje nema zaražene koronavirusom

0
Foto: Profimedia

Severna Koreja nema nijednog zaraženog koronavirusom, rekao je agenciji Frans pres visoki zvaničnik zadužen za zdravstvo u Pjongjangu, mada neke zemlje sumnjaju u te tvrdnje.

Severna Koreja koja je diplomatski izolovana, a graniči se sa Kinom gde je izbila epidemija koronavirusa, i Južnom Korejom koja je teško pogođena pandemijom, zatvorila je granice krajem januara i uvela drastične mere izolacije.

Direktor antiepidemijskog odeljenja u Centru za borbu protiv epidemija Pak Miong Su insistirao je na naporima zemlje da postigne jedan takav uspeh. “Nijedna osoba u našoj zemlji do sada nije zaražena koronavirusom”, rekao je Pak agenciji Frans pres.

Ovaj severnokorejski zvaničnik je dodao da su preduzete “preventivne i naučne mere poput inspekcija i stavljanja u karantin svih osoba koje ulaze u našu zemlju, kompletne dezinfekcije svih pijaca, kao i zatvaranja granica i obustave pomorskih i vazdušnih veza”.

Kako Frans pres podseća, samo nekoliko zemalja u svetu, uglavnom izolovana ostrva ili zemlje razorene ratom, nema zaraženih koronavirusom.

Svetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da će narednih dana biti probijena granica od milion zaraženih širom sveta. Od virusa je preminulo više od 45.000 ljudi širom planete.

Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji Robert Abrams je prošlog meseca rekao da je “gotovo siguran” da u Severnoj Koreji ima zaraženih koronavirusom.

Severna Koreja koja je pod međunarodnim sankcijama zbog odbijanja da odustane od razvoja nuklearnog programa, zatražila je pomoć u borbi protiv koronavirusa.

UN je prihvatio da Unicef ili organizacije poput Lekara bez granica pošalju opremu za dijagnostiku, maske, zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju, ali nema potvrde da su ta sredstva dopremljena Severnoj Koreji.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus