“Nije Eparhija valjevska kriva za širenje koronavirusa, nego neodgovorni pojedinci koji su zarazili i episkopa Milutina”: Vladika Irinej Bulović iz samoizolacije o radu SPC u vreme pandemije

3
Fotografija: Igor Pavićević

Juče se pojavila vest da je Vlada Srbije poslala preporuku crkvama da sve obrede obavljaju bez prisustva vernika, zbog širenja koronavirusa, ali prema rečima episkopa bačkog Irineja (Bulovića) za današnje izdanje dnevnog lista Danas – “crkva takvu ideju ne razmatra”.

Portparol Srpske pravoslavne crkve smatra da nikada nijedna crkva nije, niti će isključiti vernike iz bogoslužanje.

On, ipak, dodaje da je preporuka Svetog Sinoda da i vladike povuku u samoizolaciju. Samoizolacije se pridržava i episkop bački Irinej.

Potvrdio je i da je episkop valjevski Milutin zaražen koronavirusom i da se nalazi u teškom stanju, pa je zamolio sve vernike da se mole i za njegovo zdravlje.

“Ni Eparhija ni Milutin nemaju nikakve veze sa širenjem koronavirusa u Valjevu. Eparhija valjevska je blagovremeno i odgovorno preduzela sve mere za sprečavanje širenja virusa, a episkop Milutin sa dvojicom svojih klirika spada među prva obolela lica, ugrožena zbog neodgovornosti drugih ljudi”, rekao je Irinej Bulović.

On je naglasio da se zaraza širi na različite načine, ali da nijedan od tih načina nije pričešće.

“Od pričešća se za dve hiljade godina nikada niko nije zarazio, pa ni sveštenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge obolele”, zaključuje portparol SPC za Danas.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

 1. sio mi ga Djura, lazovcino matora – bas znas da se za 2000 godina niko nije zarazio od pricesca! Ne verovati popovima, stvarno su zasluzili da budu jahani! A oni sami zajahali Audije, Mercedese…

 2. Nisam vernik i ne znam kako pričešćivanje izgleda, ali se spominje kašika kojom ( istom!) svi redom nešto stavljaju u usta.
  Ako je tako ne mogu da verujem da se to i dalje praktikuje i da se crkva oglušuje o nauku a bogami i zakon sada u vanrednoj situaciji.
  Zar je moguce da vernici nose maske a onda ih skinu da bi pojeli nesto kasikom koju je pre toga 20-30 ili ko zna koliko ljudi stavljalo u usta????!!! I onda lepo sa uzorkom tuđe pljuvačke i virusa odu kući da šire dalje. Pod hitno zabraniti okupljanja u crkvi! Jer ih drze ovako neuki i arogantni ljudi.

 3. Irenej Bulović je svojevremeno izgonio đavola, kada je u Novom Sadu gostovala pozorišna grupa, jer je predstava bila na otvorenom.
  Čovek je umislio da je svetac, jer kako bi drugačije znao šta se je događalo pre 2000.godina.
  Mnogi religiozni spisi, nastali u ranohrišćanskom periodu su kontradiktorni, jer su različito interpretirali taj period, a on eto zna sve šta se dogodilo u periodu od dva milenijuma.

Comments are closed.