“Neželjene pojave antimalarika su napadi i srčani problemi”: Evropska agecija za lekove upozorila zemlje koje eksperimentalno koriste antimalarike za COVID-19

0
Foto: Porfimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila je danas zemlje da lekovi za malariju koji se eksperimentalno koriste u lečenju koronavirusa mogu da imaju ozbiljne neželjene pojave, uključujući napade i srčane probleme.

Agencija je navela u saopštenju da se zna da hlorokin i hidroksihlorokin, dva leka koje neki navode kao potencijalni lek za Kovid-19, izazivaju probleme srčanog ritma ako se kombinuju sa drugim lekovima.

Za sada nema odobrenog leka za Kovid-19 a na desetine proba je u toku širom sveta.

Hlorokin i hidroksihlorokin se dugo već koriste za lečenje malarije i antiinflamatornih bolesti kao što je reumatoidni artritis. Pored srčanih problema ta dva leka takođe mogu da izazovu neželjene pojave kao što su oštećenje jetre i bubrega, napade i sniženje šećera u krvi.

Agencija je navela da su klinički podaci i dalje vrlo ograničeni i da pozitivni efekti tih lekova za lečenje Kovida-19 nisu dokazani.

Kako se navodi nekoliko kliničkih proba o efikasnosti tih lekova za koronavirus koriste doze veće nego preporučene što bi moglo da poveća rizik od neželjenih pojava uključujući nenormalu električnu aktivnost koja može da poremeti ritam srca.

Ranije ovog meseca deo studije u Brazilu je prekinut kada su lekari primetili da je četvrtina pacijenata koji uzimaju hlorokin dobila neregularne otkucaje srca kada su uzeli veće doze.

EMA je podestila lekare i pacijente da nacionalnim vlastima prijave bilo kakve sumnjive sporedne pojave prilikom upotrebe ta dva leka.

“Ovi lekovi se ne smeju koristiti bez recepta i bez nadzora lekara”, navela je evropska agencija.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus