“Nemogućnost novinara da prisustvuju konferencijama loša praksa Srbije”: Evropska federacija novinara o “zaštiti bezbednosti”

0
Foto: Profimedia

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je Srbija uvela lošu praksu održavanja konferencija za štampu tokom pandemije koronavirusa na kojima ne prisustvuju novinari, već moraju unapred da pošalju pitanja, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

U saopštenju EFJ, koje je objavljeno na sajtu mape medijskih sloboda, a koje prenosi UNS, navodi se da “ovo nije prihvatljiva alternativa za fizičko prisustvo na konferencijama”.

“Još jednom podsećamo vlade da se pandemija ne sme koristiti za ograničavanje slobodnog protoka informacija”, navodi se u saopštenju EFJ.

EFJ je pozvao zemlje u kojima nije dozvoljeno da novinari postavljaju pitanja uživo na konferencijama zbog koronavirusa da ih organizuju na drugačiji način, poput video konferencija uživo.

Ova organizacija podseća i da je nekoliko zemalja uspostavilo sisteme koji omogućavaju novinarima da postavljaju pitanja uživo, poput Danske u kojoj zvaničnici daju izjave u jednoj, dok su novinari u drugoj sobi, poštujući distancu, i Brisela u kojem se održavaju uživo video konferencije.

EFJ je obavestio UNS i da je slučaj Srbije da se unapred, mejlom postavljaju pitanja novinara na konferencijama za štampu uvršten na sajt mape medijskih sloboda zemalja članica Evropske unije i kandidata za ulazak.

Na tom sajtu se navodi da je ova odluka Vlade Srbije doneta 10. aprila, zbog zabrinutosti za zdravlje novinara, kamermana i fotoreportera, kao i zbog pritužbi na njihovu izloženost virusu na konferencijama sa predsednikom i članovima Vlade, kao i ekspertima.

“Udruženja novinara oštro su osudila ovo kršenje slobode medija, tvrdeći da Vlada pokušava da ograniči pravo na pristup informacijama i pozvala da se omoguće video konferencije na kojima će novinari moći da postavljaju pitanja uživo”, stoji na sajtu mape medijskih sloboda EFJ.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus