Nemamo samo mi Sajam: U Njujorku i u Londonu stacionari za obolele u kongresnim centrima

0
Foto: Ministarstvo odbrane

Saveti kineskih stručnjaka da je zgrada Beogradskog sajma idealna za smeštaj i izolaciju blažih slučajeva zaraženih koronavirusom i odluka domaćih epidemiologa da upravo u sajamskoj Hali 1 smesti 3.000 ležajeva za obolele u našoj javnosti su izazvali oprečna mišljenja.

Međutim, Beograd nije jedini grad koji se protiv širenja zaraze bori izgradnjom velikih stacionara za pacijente sa lakšom kliničkom slikom. Njujork, za koji se procenjuje da će u narednim danima postati najveće žarište virusa COVID-19 u svetu, i London pripremaju svoje velike kongresne centre i dvorane za prijem obolelih od koronavirusa.

Naime, Njujork planira da “Džejkob Dževits” centar pretvori u karantin za zaražene koronavirusom.

Dvorana koja je bila predviđena za Svetsku izložbu cveća ili Međunarodni sajam trgovine će postati privremeni smeštaj za oko 1000 pacijenata. U pitanju je najveći njujorški kongresni centar koji će na 170.000 kvadratnih metara biti pravi operativni centar sa zasebnim sobama za medicinsko osoblje i magacine za sterilisanu zaštitnu opremu.

Pacijenti će biti podeljeni u četiri zasebna objekta kapaciteta do 250 osoba. Svrha pretvaranja dvorane u privremenu bolnicu je pokušaj grada Njujorka da oslobdi kapacitete bolnica. U ovom trenutku, više od 15.000 stanovnika Njujorka je pozitivno na koronavirus, a očekuje se da če brojka rasti iz dana u dan.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Preko okeana, Britanija se nakon, možda, nonšalantnog ophođenja prema virusu korona u početku, sada priprema za veći broj zaraženih. Jedna od odluka je i pretvaranje Londonskog izložbenog centra “Eksel” u prihvatni centar za obolele od virusa COVID-19.

Centar će u početku imati 500 ležajeva, ali se očekuje da će zbog većeg kapaciteta London ubrzo proširiti broj kreveta, kako i broj pacijenata bude rastao. “Eksel” može da primi do 4.000 pacijenata.

Vojska koja učestvuje u rekonstrukciji centra u Londonu traži još pogodnih lokacija u državi koje bi mogla da pretvori u privremene bolnice. Među objektima koji se razmatraju kao mogući privremeni stacionari za obolelel od koronavirusa pominju se i čuvena “O2” i “Vembli” arena u blizini poznatijeg stadiona u Londonu.

Dok će Njujork i London u narednih nedelju do dve izgraditi privremene centre, radovi na Beogradskom sajmu su pri kraju.

Epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da će se prostor na sajmu upristojiti i da će budući pacijenti imati paravane.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus