Nemačka očekuje najgoru recesiju u poslednjih 50 godina: “Ovo je trka u izdržljivosti…”

0
Foto: Beta - (AP Photo/Michael Probst

Nemačka vlada očekuje najgoru recesiju od početka računanja 1970. godine zbog koronavirusa, sa padom BDP-a od 6,3 odsto ove godine, rekao je danas ministar ekonomije Peter Altmajer.

Ta projekcija koja se oslanja na postupno i umereno ukidanje restrikcija uvedenih da bi se ograničilo širenje pandemije predviđa oporavak 2021. godine sa privrednim rastom od 5,2 odsto.

“Proživećemo najgoru recesiju u istoriju Nemačke republike. Posle deset godina rasta, posledice pandemije ubacile su našu privredu u recesiju i predstavljaju veliki ekonomski i politički izazov”, rekao je Altmajer.

On je najavio da će najveći pad privrede biti u drugom tromesečju, pre nego što, kako se nada, bude došlo do ponovnog pokretanja privredne aktivnosti.

U drugom tromesečju očekuje se pad BDP-a u Nemačkoj od 10 odsto što nije viđeno u novijoj istoriji, pokazuju zajedničke projekcije vodećih ekonomskih instituta objavljene početkom aprila.

Pored toga tržište rada je pod snažnim pritiskomm, rekao je ministar i dodao da je najmanje tri miliona ljudi u martu i aprilu bilo delimično nezaposleno.

Očekuje se rast stope nezaposlenosti od 5,8 odsto ali, kako je rekao ministar, ograničeno je znatno na delimičnu nezaposlenost kada nemačka država preuzima dve trećine zaposlenih pogođenih poslodavaca.

Nemačka je od prošle nedelje krenula u postepeno ublažavanje restrikcija uvedenih radi suzbijanja širenja korona virusa. Počela je sa otvaranjem nekih trgovina.

Ministar je upozorio da ne smeju da rizikuju drugi rast infekcija i da moraju da izbegnu novo nekontrolisano širenje bolesti. Rekao je da podržava dodatno ublažavanje restrikcija ako podaci to dozvole.

“To je trka u izdržljivosti i ne smemo da ugrozimo do sada ostvaren uspeh”, rekao je on.

Izvozna industrija, stub nemačke privrede, posebno je pogođena krizom, zbog koje je znatno usporena trgovinska razmena.

Vlada očekuje smanjenje izvoza od 11,6 odsto 2020. a onda oporavak na rast od 7,6 odsto 2021. Uvoz će pasti 8,2 odsto ove godine, a iduće godine se očekuje rast uvoza od 6,5 odsto. Nivo razmene iz 2019. godine se neće dostići pre 2022. godine.

Nemački Parlament je već krajem marta usvojio plan pomoći od gotovo 1.100 milijardi evra za pomoć privredi da prebrodi krizu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus