“Neko hakuje? Ma sto posto hoće da nam ukradu istraživanja. Ko? Pa Kinezi…”

0
Profimedia

Svakim novim danom pandemije koronavirusa, Kina se susreće sa sve više optužbi da je glavni krivac za širenje zaraze po celom svetu, a Trampova administracija sada optužuje Kinu i za pokušaj krađe istraživanja i analiza o koronavirusu, i to hakerskim napadima, prenosi CNN.

Zvaničnici američke vlade su upozorili da su primetili povećan broj hakerskih napada na vladine agencije i medicinske ustanove koje upravljaju COVID-19 krizom.

Napadnute su bolnice, laboratorije, farmaceutske kompanije, ali je najviše hakerskih napada izvršeno nad Ministarstvom zdravlja i ljudskih usluga, koje direktno nadgleda centre za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

“Sigurno je da postoje samo dva mesta na svetu iz kojih bi se mogli izvršiti napadi velikog obima na Ministarstvo zdravlja, a to su Kina i Rusija”, rekao je za CNN zvaničnik koji je upoznat sa učestalim hakerskim napadima na SAD.

Nakon početnog oklevanja da pripišu napade na medicinski sektor određenim zemljama – zbog eventualnog narušavanja međunarodnih odnosa – najviši zvaničnici nacionalne bezbednosti su naposletku izdvojili Kinu kao odgovornu za napade.

Ministarstvo pradve sada izražava zabrinutost da su kineski hakeri napali sisteme američkih bolnica i laboratorija zbog krađe istraživanja o koronavirusu.

“To je logičan zaključak”, rekao je šef odeljenja za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde Džon Demers.

“Danas nema ničega što je vrednije od biomedicinskih istraživanja o vakcini za lečenje koronavirusa i to nije samo pitanje komercijalne vrednosti, već i pitanje geopolitičke meke moći u međunarodnim odnosima”, rekao je Demers.

Kako piše CNN, sajber špijunaža kineskih hakera na SAD se povećala sa pandemijom koronaviurusa.

“Hakerska grupa ‘APT41’ iz Kine je nedavno izvela špijunažu najšireg spektra koju smo primetili u poslednjih nekoliko godina”, saopštili su iz vodeće organizacije za sajber-bezbednost u SAD “FireEye”.

Uprkos konsenzusu da se ovi napadi događaju sve učestalije, pojedini zvaničnici drugih država pozivaju na opreznost kada je reč o etiketiranju krivaca za konkretne hakerske napade.

“Da postoji taj stepen pouzdanja, videli bismo određeniji jezik, ali to nam ovde nije rečeno”, rekao je za CNN zvaničnik iz države koja deli obaveštajne podatke sa SAD.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus