Neki stomatolozi nose hirurška odela kao u operacionim salama: U Francuskoj ponovo rade zubari…

1
Foto: Profimedia

Stomatološke ordinacije ove nedelje su ponovo otvorene širom Francuske posle dvomesečnog karantina uvedenog zbog epidemije koronavirusa, ali stomatolozi još oprezno primaju pacijente pošto su među zdravstvenim radnicima sa velikim rizikom da budu inficirani virusom.

Oko 40.000 stomatologa od ponedeljka, kad je počelo ublažavanje mera karantina, oprezno otvara ordinacije jer oni moraju da imaju dodatne mere jer se virus prenosi kapljičastim putem a stomatolozi su tokom rada na zubima tome veoma izloženi.

Pored uobičajenih mera dezinfekcije alata za rad i površine, stomatolozi moraju da imaju dodatni sloj zaštite lica, pored maske.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je specijalne zaštitne maske za zdrastvene radnike izložene kapljičastim česticama u vazduhu koji su mogući prenosioci korona virusa. Stomatolozi su tome izloženi prilikom popravke zuba.

Neki stomatolozi u Francuskoj su rekli da nose hirurška odela kao u operacionim salama, i maske sa filterom i vizire za zaštitu licu.

Dodatnu zabrinutost predstavlja odstojanje između pacijenta i stomatologa, a neki stručnjaci smatraju da osoba koja dobije “veću zaraznu dozu” koronavirusa, može kasnije da razvije teže simptome bolesti.

U Velikoj Britaniji su zatvorene stomatološke ordinacije, osim konsultacija telefonom. U Danskoj zubari rade, nose zaštitna odela, vizire na licu, dok pacijenti leže horizontalno.

U nekim evropskim zemljama je nastavljen rad stomatologa i tokom epidemije. Italija, inače veoma pogođena pandemijom koronavirusa, primala je hitne stomatološke slučajeve.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. ako dobije vecu dou razvije teze simptome? Au pa jel to virus ili radijacija ili neki hemijski agens? Dogovorite se gospodo cime ste trovali narod sirom sveta? Virus ocigledno nije.

Comments are closed.