“Neki pacijenti imali su bol u testisima, možda će se to odraziti na plodnost…”: Istraživanja pokazala koje sve organe napada koronavirus, nisu to samo pluća…

0
Foto: Profimedia

Nepoznanice oko koronavirusa se nastavljaju, što govori da će naučnici još dugo imati posla ne bi li otkrili sve njegove nepoznanice odnosno štete koje je učinio ili će tek učiniti zdravlju svetske populacije, piše Jutarnji list.

Ne samo da deo pacijenata ima brojne komplikacije koje mogu završiti fatalno, nego se sve više govori i o mogućim dugoročnijim posledicama za zdravlje. Od COVID-19 mogu stradati pluća, srce, mozak, bubrezi, krvne žile, a možda i reproduktivno zdravlje muškaraca.

Na primer, najnovije međunarodno istraživanje govori da se koronavirus najverovatnije ne prenosi seksualnim putem, ali se ipak dodaje da se ne može potpuno isključiti ni taj način prenosa. Posebno ih zabrinjava što deo pacijenata s blagim oblikom COVID-19 ima bolove u testisima, što ukazuje na upalu pa bi to moglo značiti da će neki od njih dugoročno imati problem s plodnošću.

Međunarodni tim stručnjaka u ovom istraživanju vodio je doktor Feng Pan sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Vuhanu. Analiza uzoraka sperme 34 Kineza koji su pre mesec dana imali blage simptome COVID-19 pokazuje da su bili negativni na koronavirus pa je zaključak da se verovatno bolest ne može širiti seksualnim putem.

No, stručnjaci kažu kako ne mogu da isključe mogućnost da je virus bio u semenoj tečnosti tokom infektivnog razdoblja pacijenata. Takođe se napominje da se nisu testirali pacijenti s težim oblikom bolesti, ali stručnjake najviše brine činjenica da se 19 odsto zaraženih žali na bolove u testisima što bi moglo dovesti do upale, a onda i do problema s plodnošću. S obzirom na to da petina obolelih muškaraca ima bol u testisima, naučnici su se pitali može li se virus širiti spermatozoidima i kakve bi bile posledice za muško reproduktivno zdravlje ako se nalazi i u testisima.

Laboratorijski testovi nisu otkrili SARS-CoV-2 ni u jednom uzorku spermatozoida ispitanika, ali ipak treba paziti na moguća oštećenja testisa kod pacijenata s koronavirusom, naročito kod onih koji su u reproduktivnoj dobi. Ističe se da premda koronavirus uglavnom cilja pluća i imunološki sistem, infekcija može rezultirati “slabljenjem imunološke homeostaze u testisima”, što bi moglo prouzokovati orhitis ili upalu testisa. To bi moglo da smanji broj spermatozoida i verovatno dovesti do neplodnosti, tvrde kineski naučnici koji su sproveli ovo istraživanje.

Dodaju da su tokom epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine lekari primetili ozbiljno oštećenje imunog sistema u testisima nekih muškaraca. Stoga su potrebna dodatna istraživanja jer neki drugi virusi, poput onih koji uzrokuju zauške i HIV ili herpes, mogu izazvati upalu u testisima. Upravo je ta činjenica razlog što se istraživanja nastavljaju ne samo zbog mogućnosti širenja bolesti seksualnim putem, nego i zbog mogućih posledica na reproduktivno zdravlje muškaraca.

Kad je reč o koronavirusu, prva na udaru su pluća jer prvi stradaju upravo organi za disanje. Uostalom, veći ili manji simptomi COVID-19 upravo su suvi kašalj i problemi s disanjem. No, i kad ozdrave, nekim pacijentima ostaju problemi, odnosno smanjena plućna funkcija i trajno otežano disanje. Lekari naglašavaju da ti pacijenti i nakon ozdravljenja imaju smanjenu plućnu funkcija za 20 do 30 odsto.

Teško dišu čak i kod malo bržeg hoda ili dok se penju uz stepenice. Kod tih je pacijenata nakon ozdravljenja CT pluća pokazao zamućenost, što govori da je moguće došlo do oštećenja pluća. Kod nekih je pacijenata došlo do plućne fibroze, što je posledica upale vezivnog tkiva pluća zbog čega kiseonik teže dolazi do krvnih žila, a onda je disanje površinsko i ubrzano.

Stručnjaci su se posebno zabrinuli nakon što je praćenje obolelih od COVID-19 pokazalo da mlađi s ne uvek teškim oblikom bolesti mogu da dobju moždani udar. Naime, virus najviše štete može da nanese krvnim žilama, bilo da je razlog hipoksija (nedostatak kiseonika) ili problem s koagulacijom, a naročito je to opasno kad se događa u krvnim žilama mozga.

Već dobro poznata citokinska oluja može dovesti do oštećenja krvnih žila, a onda se povećava opasnost od krvnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar s težim ili lakšim posjedicama. Upravo je problem mogućih ugrušaka razlog što se težim pacijentima obolelim od COVID-19 daju lekovi za razređivanje krvi. No, oko 20 do čak 40 odsto obolelih od COVID-19 razvilo je krvne ugruške čak i kad su bili na tim lekovima, potvrdila je jedna američka studija.

Ista opasnost preti i srcu. Kinezi kažu da je kod čak 20 odsto pacijenata hospitalizovanih u Vuhanu otkriveno srčano oštećenje. Koliko je koronavirus opasan za srce, govori i podatak da je 44 odsto obolelih imalo srčane aritmije. Istraživanja su pokazala da je kod gotovo 40 odsto pacijenata s koronavirusom pronađen virus u srčanom mišiću, a to znači da može doći do upale i trajno ga ošteti.

Stručnjaci preporučuju da se pacijentima obavezno treba uraditi i ultrazvuk srca kako bi se što ranije otkrila oštećenja. Problemi s krvnim žilama, koje uzrokuje COVID-19, razlog su što nekim teškim pacijentima mogu stradati i bubrezi pa im je potrebna i dijaliza. Naime, bubrezi filtriraju krv, a koronavirus to svojim uticcajem na krvne žile može poremetiti. Naravno, to oštećenje može biti i trajno, upozoravaju lekari.

Ono o čemu se manje govori jeste uticaj na mentalno zdravlje. Naime, nije samo težina bolesti ono što ostavlja posledice, nego to može biti i izolacija koju mnogi teško podnose. Stručnjaci upozoravaju da ćemo se s tim problemom tek suočiti.

Da je to segment o kojem će se nakon epidemije posvetiti više pažnje, potvrđuju telefoni za psihološku pomoć koji su proteklih meseci bili u punom pogonu. Samo u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vapče više od 150 ljudi dnevno tražilo je pomoć putem telefona. Prave razmere štete na zdravlje zbrajaće se godinama, tvrde naučnici. Naime, premalo je vremena prošlo od početka pandemije pa tek slede naučna istraživanja.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus