“Neki ludak u Kini okrivljuje sve, osim Kine, za virus koji je ubio stotine hiljada ljudi. Molim vas, objasnite ovom glupanu…”

0
Beta -.AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Donald Tramp je ponovo optužio Kinu za “nesposobnost” navodeći da je to dovelo do širenja koronavirusa svetom i smrti, prema poslednjim podacima, više od 325.000 ljudi.

“Neki ludak u Kini upravo je objavio saopštenje u kojem okrivljuje sve, osim Kine, za virus, koji je ubio stotine hiljada ljudi. Molim vas objasnite ovom glupanu da je nesposobnost Kine i ništa drugo, dovelo do ovog masovnog ubistva širom sveta”, napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

Američki predsednik nije precizirao o čijem saopštenju je reč, ali američki mediji koji su preneli Trampov tvit, podsećaju da je kineski ministar spoljnih poslova Žao Lilijan prozvao predsednika SAD.

Šef kineske diplomatije je na Tviteru naveo da Tramp od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pravi “žrtvenog jarca” zbog svog “neadekvatnog odgovora” na pandemiju.

Tramp je početkom sedmice uputio pisao SZO, preteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje zbog “užasnog upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju koronavirusa”.

On je dao rok od 30 dana da SZO napravi “značajan napredak i pokaže nezavisnost u odnosu na Kinu” ili će, u suprotnom, SAD napustiti tu organizaciju.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO, sa oko 15 odsto udela u godišnjem budžetu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus