“Nedostojno je to njegove uloge. Besprizorno je…”: Rakić Vodinelić o saopštenju Ustavnog suda

2
Foto: Medija centar Beograd

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji Vesna Rakić izjavila je povodom odluke Ustavnog suda da odbaci inicijative za ispitivanje ustavnosti uvođenja vanrednog stanja, da je pročitala samo saopštenje, ne i odluku Suda.

“Samo saopštenje je nedostojno njegove uloge. Prvo mi je palo na pamet da je besprizorno zato što se kaže da se odbacuju sve inicijative, nisu nabrojani čak ni podnosioci inicijative, nije rečeno čak ni koliko ih je bilo. Nije me odluka iznenadila, nisam očekivala da će prihvatiti. Iznenadilo me je tako olako obaveštavanje javnosti”, rekla je Rakić Vodinelić u Novom danu na TV N1.

Mđutim, podseća na predlog zamenika ombudsmana iz Kraljeva, za koji kaže da ju je impresionirao onim što je rekao u tom predlogu.

Ivan Petrović, zamenik zaštitnika građana u Kraljevu, prethodno je podneo Ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje ustavnosti i zakonitosti uvođenja vanrednog stanja. Petrović smatra da su odluke neustavne i nezakonite, jer se pandemija ili epidemija zaraznih bolesti po izričitoj zakonskoj osnovi smatra elementarnom nepogodom, zbog koje se proglašava vanredna situacija, a ne vanredno stanje.

Prema rečima Rakić Vodinelić, Ustavni sud mora da odlučuje o tom predlogu, ako je podnet u formi predloga, pošto je došao od strane predstavnika lokalne vlasti. Kako kaže, u tom slučaju Ustavni sud ne može da ga odbaci, već mora da o njemu raspravlja i posle rasprave ga prihvati ili odbije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Уставни суд, јавно тужилаштво,… то су “институције” о чијим ће се поступцима тек доносити суд у неким другим околностима. Надам се да су ти људи тамо свесни нивоа криминала у који су зашли.

Comments are closed.