“Ne treba volonterima ili vojnicima da plaćate što vam donose hranu i lekove”: Ministar Stefanović upozorio penzionere na moguće podvale

0
Foto Nedeljnik

Dok se u svakoj opštini ne formiraju “kol centri” namenjeni starijima od 65 godina kojima je potrebna pomoć građani mogu pozvati broj 192, putem kog će biti usmereni ka službama i volonterima u svojoj opštini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U saopštenju se navodi se da će Ministarsvo unutrašnjih poslova za sada biti kontakt tačka za sve ljude starije od 65 godina koji se nalaze u izolaciji u svojim domaćinstvima

Stefanović je rekao da će preko “kol centara”, koji će tek biti formirani, najstariji sugrađani jednim pozivom moći da dobiju volontere koji će im otići u kupovinu, a da će takva dostave namirnica biće besplatna.

Stefanović je još jednom najstarije sugrađane zamolio za strpljenje, jer se očekuje veliki broj poziva, i dodao da će izaći u susret svima koji budu zvali.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

On je takođe pozvao građane da budu oprezni i da “ne nasedaju na različite ponude prevaranata koji žele da im uzmu novac”.

“Niste u obavezi, niti bilo kome treba da dajete novac zato što je otišao da vam kupi namirnice i ostale potrepštine. Država Srbija ovo radi za svoje najstarije sugrađane i nemojte, osim novca koji ćete dati za ono što vam je kupljeno, plaćati za usluge donošenja hrane, lekova ili bilo čega drugog. Volonteri, pripadnici policije, vatrogasaci, ljudi iz Crvenog krsta i civilne zaštite i svih drugih koji se u ovo budu uključili biće vam potpuno besplatno na usluzi”, rekao je Stefanović.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus