“Ne mogu da pričam o tome a da ne zaplačem. Danju dolaze doktori, noću smrt vreba…”: Ispovest italijanskog doktora koji se oporavio od koronavirusa

0
Foto: Beta - Chinatopix via AP

Doktori i sestre u rimskoj bolnici Kasal Paloćo u tišini se kreću oko pacijenata koji bespomoćno leže u krevetima okruženi aparatima koji im mere vitalne funkcije. Medicinsko osoblje strogo se pridržava sigurnosnih protokola. Svi su od glave do pete u zaštitnim odelima, sa rukavicama od lateksa na rukama, maskama i zaštitnim naočarama na licima.

Sestre redovno čiste rukavice dezinfekcijskim gelom. Jedna po jedna izlaze nakratko po dašak svežeg vazduha. Neke nervozno otpuhuju dim cigarete, druge slušaju ptice. Ali teško da im to može odagnati misli s pacijenata.

A jedan od pacijenata koji se oporavio je 65-godišnji kardiolog Fabio Biferali koji je proveo osam dana “izolovan od sveta” na odeljenju intenzivne njege, piše Jutarnji list.

“Imao sam čudne bolove, kao da mi neko sedi na leđima. Pošto sam doktor, rekao sam samom sebi da je to upala pluća. Ne mogu govoriti o tome a da ne zaplačem. Suze mi sad lako dolaze”, rekao je Biferali.

“To što sam lekar pomoglo mi je dok sam bio u bolovima. Terapija kiseonikom je teška, potraga za radijalnom arterijom bolna. Neki drugi očajni pacijenti vikali su: ‘dosta, dosta'”.

“Najgore je noću. Nisam mogao da spavam, sobu je preplavila teskoba. Tokom dana dolaze lekari, dolaze sestre, dostavljaju hranu. A noću… noću dolaze noćne more. Smrt vreba”, opisao je.

“Pošto nisam mogao da spavam brojao sam udisaje čoveka do sebe pomoću štoperice na telefonu. Zadao sam sebi zadatak da pazim na njega. Tako sam prestao misliti o sebi”.

Seća se da je medicinsko osoblje bilo potpuno prekriveno.

“Mogao sam im videti samo oči, brižne oči, i čuti im glas. Oni su mi ulivali nadu”.

Kaže da mu je u tim danima najviše nedostajala porodica.

“Bojao sam se da ih više nikada neću videti i zagrliti. Dopustio sam da me očaj preplavi”.

Naglašava da je u ovome naučio važnu lekciju.

“Od sada nadalje, boriću se za javno zdravlje. Ovo se ne sme tretirati kao pokazna vežba i ostaviti u rukama političara. Moramo odbraniti jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu”, zaključio je.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus