Na hrvatskom tržištu 12 testova na koronavirus: Cena od 40 do 100 evra

2
Beta/AP Photo/John Minchillo

Na hrvatskom tržištu odobreno je 12 seroloških testova na COVID-19 različitih proizvođača, različitih kvaliteta i cena u rasponu od oko 40 do 100 evra koje će građani moći sami da naruče i plate, preneo je N1.

Neki građani to su već učinili u privatnim laboratorijima. Za dijagnostifikovanje bolesti koriste se PCR testovi koji otkrivaju prisutnost virusa u zaraženim ćelijama pacijenta.

Ona se rade na temelju briseva koji se uzimaju iz nosa i grla. Ovi testovi otkrivaju prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2, a mogu otkriti postojanje infekcije čak i pre nego što se pojave karakteristični simptomi poput grlobolje ili suvog kašlja. Na takvo testiranje odlazi se uz preporuku lekara opšte prakse i epidemiologa kada postoji sumnja da je neko oboleo od COVID-19.

Serološki testovi rade se kada neko želi da sazna da li je preboleo bolest. Oni se sprovode na osnovu uzoraka krvi, odnosno seruma koji je komponenta krvi, u kojima se traže specifična antitela koja je organizam proizveo kao imunološki odgovor na zarazu virusom SARS-CoV-2.

Postoje dve glavne vrste seroloških testova – ELISA i tzv. brzi testovi. Prvi su pouzdaniji, ali su zahtevniji za izvođenje i za njih treba više vremena. ELISA testovi se rade na više uzoraka krvi, u referentnim laboratorijima, a mogu otkriti vrstu i količinu antitela i da li je osoba u stadiju uznapredovale bolesti ili je prebolela kovid-19.

Brzi testovi, koji su još u fazi validacije, mogu otkriti prisutnost antitela, ali ne i njihovu vrstu i količinu i za sada se smatraju srednje pouzdanima, prenosi index.hr.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. PCR (Polymerase chain reaction) је непоуздан тест. У зависности од дужине трајања инфекције код зараженог, поузданост се смањује, и у зависности од тога, препоручује се тест на антитела. За време трајања инфекције непоузданост му је од 30 до 40% случајева потврде негативне зараженсти. То све “кризноштабовци” знају боље и мудро ћуте, па пацијенте морају стога да тестирају по два пута, али и после тога да им препоруче неки рок самоизолације. Стога ФДА пише: “Негативни резултати не искључују инфекцију САРС-КоВ-2 и не би се требали користити као једини основ за доношење одлука о лечењу пацијената. Негативни резултати морају се комбиновати са клиничким опажањима, историјом пацијента и епидемиолошки.” Ван одређеног процента поузданости, сам рок од 72 сата, чак и релативну поузданост овог теста чини бесмисленим. Према томе, слободно се може закључити да иза оваквих захтева стоје неки други интереси, лукративног карактера и свакако, далеко од медицине.

Comments are closed.