“Mi prednjačimo u tome da iniciramo, guramo taj proces da se što više otvaraju granice…”: Dačić o pravilima putovanja

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

“Naši državljani slobodno mogu da putuju i izađu iz Srbije, a da li će moći da uđu u te zemlje u koje žele da odu, to još ne znamo. Mi ćemo ih redovno obaveštavati o tome”, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Počinje turistička sezona, normalno je da će svi brzo raditi na tome da se otvore granice za turiste. Od 1. juna biće otvorene granice sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom. Ideja je bila da se dogovorimo da sa ove četiri zemlje imamo sistem otvorenih granica i da testiranje nije potrebno, kao ni izolacija. To će stupiti na snagu od 1. ili 15. juna”, rekao je Dačić gostujući na TV Prva, prenosi Blic.

Govoreći o drugim susednim država, Dačić je rekao da Rumunija neće biti u ovom prvom krugu, jer ima političku krizu. Prema njegovim rečima, oni tek treba da reše probleme u parlamentu.

Kada je reč o Bugarskoj, Dačić je rekao da je predsednik te zemlje najavio za početak juna sastanak gde će pozvati na prvi živi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dvojicu premijera, Grčke i Rumunije.

“Kada je reč o Grčkoj i Bugarskoj sa njima će verovatno od 15. juna biti potuno otvorena granica za sva putovanja”, objasnio je Dačić.

Dačić je istakao da za putovanja nisu potrebna nikakava dodatna dokumeta, već samo pasoš.

“Srbija je donela odluku da otvorimo granice, nezavisno od svega, od 1. juna za četiri zemlje. Njihovi građani mogu da ulaze slobodno, a oni treba da odgovore nama na to da li i naši mogu da idu tamo. Još uvek nisu odgovorili”, rekao je Dačić i dodao „mi prednjačimo u tome da iniciramo, guramo taj proces da se što više otvaraju granice“.

O dolasku stranaca u Srbiju, Dačić je ponovio ono što je juče najavljeno, da neće biti potrebne dozvole i testovi za ulazak u našu zemlju.

“Predlog je da se ukine i dozvola i test, a to će važiti za sve. To još uvek nije prošlo sednicu Vlade, ali intencija je da se otvaraju granice. Lako je kada postoji avionska lainija, ali ako je put kolima ili drugim prevoznim sredstvom, potrebno je da se javite našim ambasadama u zemljama preko kojih prelazite, da javite da dolazite u Srbiju, a sam ulazak u našu zemlju nije nikakav problem”, rekao je Dačić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus