Merkel upozorila Nemce zbog ublažavanja mera: Izolacija će biti neizbežna, ako se uljuljkamo u lažno osećanje bezbednosti…

0
Foto: Tanjug-AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nemačku, koja je danas počela sa ublažavanjem restrikcija, da zadrži disciplinu u borbi protiv pandemije novog koronavirusa, koja je, po njenom mišljenju, daleko od dobijene.

“Mi smo na početku pandemije i još smo daleko od toga da smo izašli na čistinu”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare, i ocenila da bi bila ogromna šteta kada bi se ponovo vratila bolest, prenosi Frans pres.

Ona je pozvala kinesku vladu da bude što je moguće transparentnija o “nastanku” novog koronavirusa u vreme kada se Peking optužuje da umanjuje posledice pandemije na svojoj teritoriji. 

“Što Kina bude transparentnije iznosila kako je nastao virus to će biti bolje za ceo svet na ovoj planeti” da bi se “izvukle lekcije”, procenila je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare.

Pozivajući svoje sugrađane da nastave da paze ona je rekla da se ne treba uljuljkati u lažno osećanje bezbednosti sa prvim koracima ublažavanja restrikcija i da bi vraćanje na punu izolaciju bilo “neizbežno” ukoliko bi ponovo počeo da se povećava broj zaraženih, prenosi AP.

Ona je rekla da je zabrinuta razgovorom o tome koje bi sledeće mere mogle da se ublaže i ukazala da će biti potrebno dve nedelje da se vide efekti prvog koraka ublažavanja mera.

Rekla je da razume želju mnogih ljudi, poslovnog sektora i verskih zajednica da počnu da se vraćaju u normalu, ali je naglasila da ima “malo prostora za manevrisanje”.

“Jako, jako važno je da ne budemo ni nemarni niti da verujemo da smo sigurni, moramo ostati pripravni i disciplinovani”, rekla je ona.

Merkel je rekal da se nemački zvaničnici i građani slažu da ne treba da bude druge pune izolacije, ali je dodala da bi to bila posledica ukoliko bi došlo do novog eksponencijalnog rasta broja zaraženih, da bi to onda bilo “neizbežno”.

“Čvrsto verujem da sprečavanje nazadovanja, u kome bi morali da se vratimo na strože mere nije samo u interesu borbe protiv pandemije već je u interesu razvoja naše privrede i društvenog života”, rekla je ona.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus