Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila tri dokumenta koji „potpuno zaokružuju program mera podrške privredi“.

„To su rebalans budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, Uredba koja bliže uređuje način isplate 100 evra, i treći je ugovor sa poslovnim bankama, garantna šema od 2 milijarde evra je potpuno pravno uređena, i pozivam vas da iskoristite ta sredstva koja su već spremna“, rekao je ministar Mali, a preneo Blic.

Kako je objasnio, u novembru prošle godine kada je usvojen budžet za 2020. godinu niko nije mogao da zna da će se dogoditi COVID-19, te da je zato sproveden rebalans budžeta.

„Odmah na početku krize izašli smo sa sveobuhvatnim, snažnim merama podrške našoj privredi – odlaganje poreza i doprinosa na zarade, odlaganje plaćajnja akontacije na dobit, direktna pomoć u vidu tri minimalne zarade koje država uplaćuje, takođe smo obezbedili 2,2 milijarde evra za kredite Fonda za razvoj i poslovnih banaka. Konačno, imamo i novac koji smo izdvojili za uplatu 100 evra svim punoletnim građanima kojima je potrebna pomoć. Sav taj novac je sada u rebalansu budžeta“, rekao je ministar.

Mali je dodao i da se do danas oko 183.000 preduzeća preko portala Poreske uprave prijavilo za pomoć, za isplatu tri minimalca u tri meseca.

„Dakle, veliki je odziv što pokazuje da smo pogodili metu, a to je održavanje posignutog nivou zaposlenosti“, rekao je Mali

„Fond za razvoj danas ima sednicu Upravnog odbora, na prvoj sednici je već odobreno 25 kredita. Stiglo je više od 1.000 zahteva, što takođe pokazuje da smo pogodili sa ovom merom. To su krediti sa kamatom od 1 odsto, za mikro mala i srednja preduzeća i preduzetnik, ocenio je Mali.

Ministar finasija Siniša Mali je sinoć, obrazlažući ekonomske mere vlade za prevazilaženje posledica epidemije koronavirusa, izjavio da će svi penzineri i primaoci socijalne pomoći automatski dobiti po 100 evra od države, dok će drugi građani morati da se izjasne da li ih žele.

“Svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra”, rekao je on gostujući na TV Pink.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentara

  1. Boban
    24. април 2020. 17:15

    Hvala državi na ovoj pomoći, u vidu tri mesečna minimalna dohodka, mada moram da kažem da posao cveta, jer smo ceo proizodni program preusmerili na šivenje maski. Ovo će nam doći još kao bonus.

  2. slavkojerkovic
    24. април 2020. 22:45

    Ti doktore i slina ste mu već iskopali rupu Ali on je toliko narcisoidan da samo vidi sebe i Niko lepši od mene

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.