Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike, paušalce, mala, srednja preduzeća da se od ponedeljka prijave za pomoć države.

„Pozivamo privrednike, paušalce, mala, srednja preduzeća, prijavite se, procedura je jednostavna. Država je tu da odloži plaćanje poreskih obaveza i da uplati minimalac“, rekao je Mali, a preneo B92.

Mali je naveo da svi od obućara, kozmetičara, frizera imaju mogućnost da uzmu kredite.

„Hajde zajedno da prođemo kroz ovu krizu“, naveo je Mali za TV Prva.

Pojašnjavajući procedure za prijavu privrednika, ministar je kazao da je jednostavna i da preduzetnici na poreskoj prijavi, koju svako preduzeće podnosi Poreskoj upravi pre isplata plata, treba da upišu datum 4.1.2021 i tako automatski postaju deo programa mera.

Naveo je da se sa jednim klikom aktiviraju obe mere, i odlaganje poreza i minimalac, ali da onaj ko želi da plaća poreze, doprinose to može da uradi.

„Sa jednim klikom obe mere stupaju na snagu i idu zajedno. Privrednici ako žele mogu da plaćaju porez mi ćemo to računati kao akontaciju, tako da od 1. januara neće imati obavezu da isplaćuju obaveze“, rekao je Mali.

Mere pomoći države obuhvataju sve i privrednike i paušalce, a i advokate, rekao je Mali.

Mali je naveo i da će jednokratna pomoć svim građanima od 100 evra, biti uplaćena nakon ukidanja vanrednog stanja, u najkraćem mogućem roku.

„Govorimo o par nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja, jer će trebati da proceduralno i tehnički sve stvari završimo. Pripremamo se za to, novca imamo“, rekao je Mali.

Objašnjavajući tu meru, Mali je reko da država želi da vrati dozu optimizma svakom građaninu, da pokaže jedinstvo i solidarnost i naveo da se ta mera uklapa u ceo paket.

„Taj novac će pre ili kasnije da uđe u prodavnice, proizvođači će morati da proizvode robu, vraća se proizvodni ciklus i privreda će da zaživi“, rekao je on.

Mali je rekao i da su nakon najave mera 73 kompanije vratile skoro sedam hiljada radnika na posao.

„Od najave mera 73 kompanije vratile su 6.988 radnika, to je skoro 7.000, a 31 kompanija zaposlila je 144 novih radnika“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u januaru je ugašeno 574 privrednih društava, a u martu 100 manje – 475. Mali je naveo da je, što se tiče preduzetnika, u januaru ugašeno 2.216, a u martu 2.276.

„Nakon objavljivanja mera zaustavio se trend zahteva preduzetnika da se zaustavi poslovanje. Nema razloga za otpuštanje i zamrzavanje poslovanja. Mi smo tu da uplatimo minimalnu zaradu. Ne postoji trošak koji država nije pokrila.“, rekao je Mali.

Mali je rekao i da se očekuje pad privredne aktivnosti u drugom kvartalu, da smo u trećem na pozitivnoj nuli, a da u četvrtom kvartalu očekuje da rastemo i dodao da mnogo zavisi od dešavanja u svetu.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.