Makron ne odustaje od hlorokina i Raula: Poslednja studija pokazuje da je 973 od 1.061 pacijenta ozdravilo, ali postoji jedno veliko “ali”

0
Beta - Christian Hartmann/Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron naložio je da u Francuskoj počne kliničko ispitivanje hlorokina, nakon sastanka sa lekarom iz Marseja, Didijeom Raulom, koji je prvi govorio o pozitivnim efektima ovog leka.

Makron je zahtevao da se izvrše rigorozne kontrole i da to bude urađeno što pre, piše Gardijan.

“Ne možete pitati jednog predsednika šta je najbolje da se prepiše nekom pacijentu. Ali verujem da je Raul veliki naučnik i da je siguran u svoje otkriće. Bio sam kod njega u laboratoriji da se uverim da je sve što radi zasnovano na nauci”, rekao je Makron.

On je istakao da to nije stvar nepoverenja nego želje da se uveri u razmere Raulovog otkrića koje je poslednjih nedelja na udaru kritika.

Možda je tome doprineo i razmetljivi stav predsednika SAD Donalda Trampa koji je insistirao da se hlorokin odmah uključi kao glavna terapija za sve obolele od koronavirusa, ali svakako postoje i kritike iz ugla stručnjaka.

Raul je Makronu iza zatvorenih vrata prikazao studiju slučaja koja obuhvata 1.061 pacijenta, od kojih su 973 izlečena u roku od 10 dana.

Međutim, istaknuti članovi naučne zajednice ističu da to ispitivanje nema nikakav kredibilitet jer nije imalo “kontrolnu grupu”.

Kako bilo, Makron očigledno ima poverenja u Raula, a detaljna klinička ispitivanja će pokazati da li je naučnik rođen u Dakaru 1952. godine zaista došao do velikog otkrića što u glas tvrde Tramp i Bolsonaro.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus