Lončar: Ukidanje vanrednog stanja može se očekivati kada dođe do pada broja obolelih minimum dve nedelje…

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je neophodno da postoje uslovi da dođe do ukidanja vanrednog stanja, odnosno kontinuiran pad broja novoobolelih.

“Neophodno je da dođe do pada broja oobolelih minimum dve nedelje, da bude ispod 5 odsto obolelih, da se smanjuje broj ljudi na respiratoru”, rekao je ministar, a preneo B92.

On je dodao da nije moguće predvideti kako će se situacija razvijati u narednim nedeljama, pa da zato mora da se prati čak i na dnevnom nivou.

“Sigurno je da niko neće odugovlačiti, ako sazri situacija da se mere ublaže”, rekao je Lončar.

On je rekao da je u protekle dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i medicinskih sestara, koji su prethodno bili na specijalizaciji ili koji su imali ugovore na određeno vreme.

On je na TV Prva izjavio da zdravstveni sistem Srbije trenutno zapošljava preko 100 hiljada ljudi, koji su morali da se brzo prilagode novonastaloj situaciji od kada je registrovan prvi pacijent pozitivan na korona virus.

“Bilo je neophodno napraviti novu organizaciju, obezbediti dovoljno ljudi, obučiti te ljude da rade i ustanoviti sistem koji će da da rezultat”, rekao je Lončar.

Odgovarajući na pitanje zašto se skoro dve nedelje nije pojavljivao u javnosti, Lončar je rekao  “da je imao mnogo posla”.

Lončar rekao da je struka zadužena za vodjenje situacije, za preporuke, odnosno krizni štab odlučuje o strategiji i merama koje će da se preduzimaju, nakon čega Ministarstvo zdravlja sprovodi te mere.

(Beta, B92)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Ствари се одвијају већ довољно дуго да: Лончар, Кон, Стевановић, Кисић,… и све што се назива “струком” (медицинском) више неће својим цифрама и предвиђањима моћи да одређује рокове трајања кризе, већ ће на ову “представу” ускоро морати да се “спушта завеса”, са заслуженим аплаузом свим учесницима ове траги-комедије. Разлог је, као и увек, веома прагматичан, а то значи да ће њихова места морати под хитно да заузму стручњаци друге “струке”, и то економске, јер крива трошкова овог стања прелази у експоненцијалну, што све огољеније отвара питање опстанка и оних здравих. Тако да, уколико тај пад од 5% и тих пар недеља не наступе колико сутра, сва је прилика да ће то моћи да окачи “маци о реп”. Са сваким даном ове кризе, како кажу, појачава се “светло у тунелу” и стиже нам све брже, само да то не буде воз из супротног правца.

Comments are closed.