Lekari: Mi stojimo odlično, to treba reći. Nećemo imati čega da se stidimo, uporedite podatke…

0
Fotografije: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Na današnjoj redovnoj konferenciji o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji govorili su dr Darija Kisić Tepavčević, dr Predrag Kon i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Pošto su saopštili aktuelne podatke o broju zaraženih i preminulih od posledica koronavirusa, lekari su govorili o ublažavanju mera, privremenim bolnicama, stanju epidemije u Srbiji…

Predrag Kon je istakao da “odlično stojimo” kada je reč o epidemiji koronavirusa, navodeći da se virus gasi u većem delu Srbije.

“Ako poredimo prave podatke o smrtnosti na 100.000 ili milion ljudi, nećemo imati za šta da se stidimo, to treba reći”, kazao je Kon.

Dolazi na red popuštanje mera“, dodao je Kon,

“Već imamo jasno razmišljanje u vezi sa onima koji se bave ekonomijom, da treba popustiti mere, ali treba i da to ide postepeno”, rekao je Kon.

On je istakao da najpre treba relaksirati mera one koji trpe najviše, starije od 65 godina koji su više od mesec dana u izolaciji.

“Biće im omogućeno kretanje posle praznika, ideja je da to bude utorkom, petkom i nedeljom, pola sata, u prečniku do 600 metara. Bilo bi to u intervalu policijskog časa, bilo kada, kada kome odgovora”, rekao je Kon.

On je kazao i da “očigledno” dolazimo u period kada se povećava broj testiranih i da se epidemiološka situacija poboljšava vidno iz dana u dan.

“Nije ravnomerna situacija u svim delovima Srbije. Niš, Prokuplje, Aleksinac imaju nešto veći procenat pozitivnih u odnosu na testirane. Ali u drugim delovima popušta. Gasi se i gubi potrencijal virusa”, rekao je Kon.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da se privremene izolacione bolnice formiraju na osnovu predloga Kriznog štaba i stručnih lica koji rade u okviru njega.

“Predlog se donosi na osnovu procene epidemiološke situacije i broja obolelih”, objasnio je Gojković.

Na pitanje zašto privremena izolaciona bolnica u Šapcu ne radi, iako ju je taj grad obezbedio, kao i infektologa, Gojković je rekao da Krizni štabovi određenih gradova nisu kompetentni da organizuju takav vid i proces lečenja, “bez želje da nekog uvredi”.

“Takve bolnice zahtevaju veliki broj zdravstvenih radnika, potrebno je raditi u više smena i potrebna je jedna ozbiljna logistika, sve su to razlozi što privremene bolnice ne mogu postojati u svakom gradu”, rekao je on.

Na pitanje da li ćemo moći da planiramo letovanje, Predrag Kon je rekao je da je njegovo mišljenje da treba biti oprezan sa planiranjem.

“Ja sam lično govorio da je bolje biti u svojoj zemlji ako se zarazite, nego u tuđoj. Ja lično, neću ići na letovanje u inostranstvo, iako putujem redovno. Putovaću u okviru Srbije”, rekao je on.

Istakao je da je očekivano da će pritisak za popuštanje mera biti sve veći.

“Ova situacija će proći, po pitanju skidanja vanrednog stanja i mera, ali postepeno i neće biti iste za sve, u odnosu na rizike zaraze”, rekao je Kon.

A da li će biti policijskog časa za vreme prvomajskih praznika?

“Nismo se oko toga još uvek sporazumeli, prerano je da se kaže. Jasno je da su prvomajski praznici trenuci u kojima smo naučili da se družimo, izlazimo i zato postoji mogućnost da pokvarimo sve ono što smo do sada uradili”, rekao je Kon.

Dodao je da moramo imati strpljenja i da odluke o popuštanju mera donosimo korak po korak.

“Velika je potreba za tim da se rad i život nastave, ali moram da kažem da je stručni deo kriznog štaba kočničar, na sebe smo preuzeli zaustvaljanje života, kako bismo ga sačuvali. Ali neće to još dugo trajati”, rekao je Kon.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se razmišlja o povrtaku novinara na redovne konferencije u Palati Srbija.

“Procena je da je rizik od širanje virusa smanjen, pa će se novinari uskoro vratiti u ovu salu. Naravno, uz poštovanje određenih mera zaštite”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da i oni, lekari, više vole direktnu interakciju sa novinarima, nego da odgovaraju na pitanja koja su dostavljena mejlom.

Kako je saopšteno, sutra neće biti konferencije za medije, ali će podaci o stanju epidemije u Srbiji biti objavljeni u 15 časova na sajtu covid19.rs.

Sledeća konferencija zakazana je u ponedeljak u 15 časova.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus