Lekari ispituju povezanost retke dečije bolesti kavasaki sa koronavirusom

0
Foto: Profimedia

Lekari iz Italije i Velike Britanije istražuju potencijalnu vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti dece koja dolaze u bolnice sa visokom temperaturom i uvećanim limfnim čvorovima, prenese mediji pisanje Rojtersa.

Na severu Italije, jednom od najvećih svetskih žarišta COVID-19,  lekari su prijavili neuobičajeno velik broj dece mlađe od devet godina sa teškim oblicima retke bolesti Kavasaki, koja se češće javlja u Aziji.

Slično su uočili i lekari u Velikoj Britaniji, pa je ministar zdravlja Met Hankok na konferenciji za novinare izjavio da je “veoma zabrinut” i da stručnjaci to pitanje pomno analiziraju.  

Bolest kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, javlja se kod dece mlađe od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, uvećane limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.  

Tokom marta u bolnicu u Bergamu stiglo je više od 20 dece sa teškim vaskularnim upalama, što je šest puta više nego za godinu dana, rekao je dečji kardiolog dr Mateo Ćufreda.  

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javile kolege iz Madrida i Lisabona.  

Pozvao je lekare da dokumentuju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo  da li postoji veza između bolesti kavasaki i COVID-19 i najavio da će svoja saznanja objaviti u naučnom časopisu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus