“Kriza od 90 dana i posledice koje će trajati mnogo duže”: Procene Pentagona o “političkom haosu” izazvanom koronavirusom

0
Profimedia

Pentagon računa na višemesečnu krizu zbog korona virusa u SAD, sa povratkom u normalu oko juna-jula, kao i da postoji opasnost od političkog haosa u nekim zemljama, rekli su danas zvaničnici.  

Na osnovu iskustva zemalja poput Kine, Južne Koreje ili Hongkonga, “mislim da moramo da se pripremimo na period od najmanje par meseci”, rekao je u virtuelnoj debati američki sekretar za odbranu Mark Esper. 

“Treba računati na 10, možda 12 sedmica”, dodao je načelnik Generalštaba Mark Mili i dodao da se računa na 90 dana na osnovu iskustva drugih zemalja što bi moglo da važi i za SAD. “Onda bi to verovatno bio kraj maja, jun, nešto tako… Možda čak i juli, ali izvući ćemo se”, rekao je on. 

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Oni su, međutim, upozorili da bi pandemija mogla da destabilizuje neke zemlje. “Sve ovo bi moglo da dovede do političkog haosa u nekim zemljama. Moramo biti oprezni”, istakao je general Mili, dodajući da bi nedostatak maski, rukavica ili respiratora mogao da ima “teške posledice u nekim zemljama, ne samo po pitanju zdravstva”. 

Esper je obećao američku pomoć saveznicima, ali i upozorio da bi “određeni neprijatelji mogli da deluju na način koji bi mogao da utiče i na bezbednost” SAD. “Moramo biti toga svesni i pripremiti se na to”, dodao je on.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus