Kritikovali su ga na mestu ministra zdravlja usred pandemije, podneo je ostavku i najavio da prelazi u ministarstvo građevine: Šta se dešava u izraelskoj vladi

0
Beta - Jack Guez/Pool via AP, File

Ministar zdravlja Izraela Jakov Licman najavio je danas da će se povući nakon nezadovoljstva javnosti zbog njegovog odnosa prema krizi nastaloj zbog zaraze koronavirusom i pošto je i sam bio zaražen. 

Licman je danas obavestio premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će podneti ostavku u vreme kada se formira nova vlada. 

On nije pominjao svoj rad u Ministarstvu zdravlja koje je predvodio skoro jednu deceniju, već je samo najavio da će  preuzeti Ministarstvo građevinarstva. 

Vlada Izraela je uglavnom hvaljena što kontroliše krizu nastalu zbog novog virusa. 

Njime je zaraženo više od 15.000 Izraelaca, a skoro 200 ljudi je preminulo, ali izraelski zdravstveni sistem nije onako bio preopterećen kao što je to bilo u Italiji i Njujorku, najviše pogođenim pandemijom. 

Licman, ultraortodoskni Jevrejin, našao se na udaru kritika što je, kako se činilo, bio nepripremljen za konferencije za novinare i navodno se protivio predlozima da se  pojača ograničenje kretanja u zajednicima religioznih Jevreja. 

Početkom ovog meseca on je testiran pozitivno na koronavirus jer je očito ignorisao preporuke sopstvenog ministarstva da izbegava grupne moltive na javnim mestima. On se od tada oporavio. 

U Izraelu su danas ublažene restrikcije uvedene zbog zaraze i otvorene su berbernice, saloni lepote i male radnje na ulci. Veliki šoping centri i pijace su ostali zatvoreni, ali je IKEA otvorena. 

Licman je porekao svaku vezu između IKEE Izrael, ultraortodoksnih zvaničnika i odluke vlade da dozvoli tom švedskom lancu prodavnica nameštaja da se otvore na četiri mesta u Izraelu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus