Koronavirus u Srbiji i svetu: Ko radi od ponedeljka, ko će i kako dobijati 100 evra od države, ispitivanja Remdisivira i eksperimentalne vakcine, šta nam govore istraživanja o antitelima…

0
Foto: Profimedia

U SRBIJI VIŠE OD 7.400 ZARAŽENIH, NA RESPIRATORU MANJE OD 100 PACIJENATA

U Srbiji je 24. aprila registrovano novih 207 slučajeva koronavirusa ,a preminulo je još 5 osoba.

Ukupno je zaraženo 7.483 osobe.

Hospitalizovano je 3.164 pacijenata, a na respiratoru se nalazi 95 pacijenata.

U prethodna 24 sata, testirano je 3.563 uzorka.

Od početka epidemija, u Srbiji je testirano ukupno 54.887 uzoraka.

Do sada se od koronavirusa oporavilo 1.094 pacijenta.

KO RADI OD PONEDELJKA

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Vlada Srbije donela je odluku o dodatnom popuštanju mera donetih u cilju prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19.

Od ponedeljka, 27. aprila, dozvoljen je rad pijacama u zatvorenom prostoru, frizerskim i kozmetičkim salonima, salonima za negu lepote, kao i fitnes centrima i teretanama, saopšteno je posle sednice uz napomenu da svi objekti moraju obavljati svoje delatnosti uz korišćenje zaštitne opreme.

Zabrana kretanja počinje u 18.00 časova i traje do ponedeljka u pet časova ujutru.

Penzioneri će moći danas i u nedelju, od 18 do jedan čas ujutru, da iskoriste svojih pola sata za šetnju ne dalje od šest stotina metara od mesta stanovanja, a od ponedeljka, 27. aprila, penzioneri će moći da odlaze u šetnju u trajanju od jednog sata, saopštila je Vlada.

MALI: SVI PENZIONERI DOBIJAJU 100 EVRA, OSTALI DA SE PRIJAVE TELEFONOM…

Ministar finasija Siniša Mali je sinoć, obrazlažući ekonomske mere vlade za prevazilaženje posledica epidemije korona virusa, izjavio da će svi penzineri i primaoci socijalne pomoći automatski dobiti po 100 evra od države, dok će drugi gradjani morati da se izjasne da li ih žele.

“Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra”, rekao je on gostujući na TV Pink.

Ministar je dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

Mali je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške našoj privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, što je polovina našeg godišnjeg budžeta.

U PRETHODNA 24 SATA U NIŠU NIKO NIJE KRŠIO POLICIJSKI ČAS

U prethodna 24 sata Prekršajni sud u Nišu nije izrekao ni jednu kaznu zbog nepoštovanja mere zabrane kretanja za vreme policijskog časa.

Od uvođenja policijskog časa kao mere za suzbijanje epidemije koronavirusa, to je drugi put da Prekršajni sud u Nišu ne izrekne ni jednu kaznu u periodu od 24 časa.

Od uvođenja policijskog časa do danas 227 lica kažnjeno je novčanom kaznom.

Najveći broj prekršilaca je iz Niša, zatim Aleksinca, a bilo ih je i iz ostalih opština Nišavskog upravnog okruga i iz Žito

“EKSPERIMENTALNA VAKCINA SE POKAZALA USPEŠNOM KOD MAJMUNA”

Eksperimentalna vakcina je prvi put “u velikoj meri” zaštitila majmune od koronavirusa, navodi biofarmaceutska kompanija Sinovac Biotech.

Vakcina koja koristi inertne patogene agense virusa, data je grupi od osam majmuna koji su tri sedmice kasnije veštački zaraženi koronavirusom, navodi ova kompanija.

“Četiri makakija (vrsta majmuna) koja su primila jaku dozu vakcine, nisu imala nikakav trag virusa u plućima sedam dana nakon infiriciranja”, navodi laboratorija.

Druga četiri majmuna, kojima je data blaža doza vakcine, imala su povećanje virusnog opterećenja u organizmu, ali su ipak uspela da se odupru bolesti.

Ti rezultati moraju još da se provere pre nego što ih naučna zajednica potvrdi.

LEK REMDISIVIR IPAK NIJE KORISTAN U LEČENJU OD KORONAVIRUSA

Prvo potpuno kliničko ispitvanje leka Remdesivir, koji se pokazao uspešnim u lečenju pacijenata tokom epdimeje virusa SARS i MERS, nije imao efekta u lečenju obolelih od COVID-19, pisalo je u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje je potom uklonjeno sa sajta, a prenosi Gardijan.

Remdesivir se prethodnih nedelja često navodio kao lek koji ima najviše šansi u lečenju pacijenata obolelih od koronavirusa, a bio je jedan u nizu lekova za koje je američki predsednik Donald Tramp tvrdio “da obećava”.

Međutim, u ispitivanju baziranom na 237 pacijenta lek nije uspeo da se pokaže uspešnim, a testiranje je prekinuto zbog nuspojava kod desetine pacijenata.

“Istraživanje je pokazalo da remdesivir nije povezan sa virološkim ili kliničkim koristima u lečenju od COVID-19”, pisalo je u saopštenju SZO.

Tokom ispitivanja, grupa pacijenata je lečena remdesivirom, dok je druga grupa imala standardnu negu u lečenju koronavirusa. Rezultati su ukazali da nije bilo velike razlike između dve grupe pacijenata. Stopa smrtnosti kod pacijenata koji su koristili remdesivir je 14%, dok je kod pacijenata koji nisu koristili lek, stopa smrtnosti iznosila 13%.

U KINI NEMA SMRTNIH SLUČAJEVA

Deveti dan zaredom u Kini nema novih smrtnih slučajeva od korona virusa, a samo šest osoba je novozaraženo.

Dva novozaražena su iz inostranstva, a ostali su zaraženi u Kini.

U bolnicama je i dalje 915 osoba, od kojih je 57 ozbiljnije bolesno, a 999 osoba je zbog opasnosti od COVID-19 pod merama samoizolacije.

Ukupan broj umrlih u zemlji iz koje je pandemija krenula, sada je 4.632, a zaraženo je 82.804.

ŠVEDSKA PRETI ZATVARANJEM KAFIĆA I RESTORANA

Švedska je zapretila da će zatvoriti kafiće i restorane koji se ne pridržavaju preporuke zdravstvenih vlasti o socijalnom distanciranju.

“Vidimo zabrinjavajuće izveštaje o prepunim baštama kafića i restorana. Dozvolite mi da budem krajnje jasan. Ne želim da vidim prenatrpane bašte restorana u Stokholmu ili bilo gde drugde”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg na konferenciji za novinare.

Vlada je juče zatražila od 290 lokalnih samouprava da izveštavaju o tome kako restorani i kafići primenjuju preporuke Agencije za javno zdravlje.

“Ove smernice se moraju poštovati, u suprotnom će lokali biti zatvoreni”, rekao je Damberg.

Ranije ove nedelje švedski premijer Stefan Lofven rekao je da “nije broj sunčanih sati ili temperatura ta koja odlučuje da li da slušamo savete vlasti ili ne”. “Ne mislite ni na trenutak da smo još prošli kroz ovu krizu”, rekao je na konferenciji za novinare.

Švedska se odlučila za relativno liberalnu politiku borbe protiv pandemije koronavirusa, pa su umesto restriktivnih mera, kafići i restorani ostali otvoreni, kao i škole.

AMERIČKA UPRAVA ZA HRANU I LEKOVE UPOZORILA NA DEJSTVO HLOROKINA

Američka Uprava za hranu i lekove upozorila je danas da pacijenti zaraženi koronavirusom ne uzimaju lekove protiv malarije hlorokin i hidroksihlorokin u lečenju COVID-19 van bolničkih uslova ili zvaničnih kliničkih studija nakon što su zabeleženi slučajevi “ozbiljnog” trovanja ili smrti, preneo je CNBC.

Uprava za hranu i lekove saopštila je da je postala svesna izveštaja o “ozbiljnim problemima srčanog ritma” kod pacijenata sa virusom koji su lečeni antimalaricima, često u kombinaciji sa antiobiotikom azitromicinom. Takođe, upozorila je lekare da ne prepisuju lekove za lečenje COVID-19 van bolnice.

“Hidroksihlorokin i hlorokin mogu da izazovu nenormalne srčane ritmove, odnosno opasne ubrzane otkucaje srca”, navela je Uprava za hranu i lekove.

“Nastavićemo da istražujemo rizike povezane sa upotrebom hidroksihlorokina i hlorokina u terapiji protiv COVID-19 i obratićemo se javnosti kada budemo imali više informacija”, navodi se u saopštenju.

TREĆINA SVETSKE POPULACIJE SE BORI SA KORONAVIRUSOM

Na svetu je dosad zabeleženo preko 2.700.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je više od 190.000 ljudi, dok ih se oporavilo gotovo 750.000.

Oko trećine svetske populacije zahvaćeno je koronavirusom i u karantinu je. Tačnije, barem 2,7 milijardi ljudi zahvaćeno je merama protiv širenja koronavirusa, javlja CNN.

PRESEK STANJA U NAJPOGOĐENIJIM ZEMLJAMA ŠIROM SVETA

Sjedinjene Američke Države probile su 870.000 slučajeva zaraze, a preminulo je gotovo 50.000 ljudi.

U Italiji su prema poslednjem preseku preminule 464 obolele osobe. Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 25.549.

Španija ima skoro 215.000 slučajeva zaraze i 22.157 mrtvih, a sledi Francuska sa oko 158.000 slučajeva zaraze i 21.856 mrtvih.

U posljednja 24 sata zabeleženo je 2646 novih slučajeva. Ukupan broj slučajeva time je porastao na 189.973.

U odnosu na prethodni presek to je značajan pad broja novoobolelih.

Blizu 20.000 mrtvih je i Velika Britanija koja ima 18.738 žrtava i 138.078 slučajeva zaraze.

Švedske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da su preminule još 84 osobe zaražene novim koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao 2000. 

U BRAZILU NAJVIŠE SMRTI ZA JEDAN DAN OD POČETKA EPIDEMIJE

U Brazilu je u poslednja 24 sata od koronavirusa umrlo 407 osoba, što je najviše do sada na dnevnom nivou, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj umrlih od COVID-19 sada je 3.313.

U Brazilu je koronavirusom zaraženo gotovo 50.000 ljudi, ali medicinski analitičari i političari smatraju da je broj mnogo veći.

Više od polovine smrtnih slučajeva je u bogatoj i prenaseljenoj saveznoj državi Sao Paulo, epicentru pandemije.

Gradonačelnik grada Sao Paula Bruno Kovas rekao je da se najgore tek očekuje.

Zdravstveni sistemi u gradovima Manaus, Resife i Fortaleza gotovo su urušeni.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro zalaže se za manje restriktivan pristup u borbi protiv koronavirusa, te je izjavio da se nada da će savezne države narednih dana ukinuti mere izolacije.

Medjutim guverneri i gradonačelnici uglavnom ignorišu ovakve savete, piše AP.

AFRIČKO ŽARIŠTE SE BUDI

Broj osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom u Africi skočio je prošle nedelje 43 odsto.

Takav razvoj situacije stavio je u prvi plan upozorenje Svetske zdravstvene organizacije da bi kontinent s 1,3 milijarde stanovnika mogao da postane naredni epicentar pandemije novog koronavirusa.

Direktor Afričkih centara za kontrolu i sprečavanje bolesti Džon Nkengasong rekao je danas da Afrika imao “veoma, veoma ograničen” i “veoma, veoma prenapregnut” kapacitet za testiranje na koronavirus.

Medicinski stručnjaci smatraju da je stvaran broj zaraženih u Africi veći od zvaničnog.

SZO je nedavno upozorila da bi koronavirus mogao da ubije više od 300.000 ljudi u Africi i da bi još 30 miliona ljudi moglo da se nađe u teškom siromaštvu.

Još ima vremena da Afrika izbegne katastrofu, ali od ključne važnosti je testiranje ljudi i praćenje kontakata zaraženih, naveo je Nkengasong.

OD KORONAVIRUSA PREMINUO BRAT ELIZABET VOREN

Najstariji brat američke senatorke Elizabet Voren, bivše kandidatkinje u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, preminuo je u utorak nakon što se zarazio novim koronavirusom, potvrdila je senatorka juče.

Ona je izrazila žaljenje što nije imala priliku da se oprosti sa njim i zahvalnost zbog svega što su za njega uradili medicinski radnici koji su o njemu brinuli.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

“U NJUJORKU VEROVATNO VEĆ BILO ZARAŽENO OKO 2,7 MILIONA LJUDI” – KUOMO O ANTITELIMA

Guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je da je prema prvim rezultatima testiranja na antitela, oko 2,7 miliona ljudi u Njujorku bilo zaraženo koronavirusom.

Testiranje na antitela sprovedeno je u prodavnicama na 40 lokacija u 19 okruga Njujorka i testovi nisu uključivali bolesnike koji su kod kuće i one koji su u bolnicama.

Rezultati nasumičnog testiranja u Njujorku pokazali su da se od 3.000 građana oko 13,9 odsto oporavilo od koronavirusa, rekao je Kuomo na konferenciji za novinare.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

BELA KUĆA I OPTIMIZAM PRED LETO

Koronavirus brže gubi snagu kad je izložen suncu, vrućini i vlažnom vazduhu, izjavili su juče predstavnici američkih vlasti, čime su podgrejali nade da će u letnjim mesecima posustati širenje virusa.

Kako se navodi, američki naučni ci su utvrdili da virus najbolje preživljava u zatvorenim i suvim prostorima i da gubi snagu kad dođe do rasta temperature i vlage, osobito ako je izložen sunčevom svetlu, kazao je vršilac dužnosti šefa Kancelarije za nauku i tehnologiju američkog Ministarstva za nacionalnu bezbednost Vilijam Brajan na brifingu novinara u Beloj kući.

“Virus najbrže umire u prisustvu direktnog sunčevog svetla”, istakao je Brajan.

Novi koronavirus, međutim, pokazao se smrtonosnim i u toplim podnebljima kao što je Singapur, donekle dovodeći u pitanje uticaj vremenskih uslova na njegovo ponašanje, piše Index.hr.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da bi nova saznanja trebalo interpretirati oprezno. “Nadam se da će ljudi uživati u suncu i, bude li imalo učinka, to je odlično”, rekao je.

Na neporoznim površinama poput nerđajućeg čelika, u mraku i uslovima niske vlage virus gubi polovinu snage nakon 18 sati, istakao je Brajan. U vrlo vlažnim uslovima snaga mu se prepolovi posle šest sati, a kada je izložen i suncu, to se događa za dve minute, napomenuo je on.

Naučnici su sličan efekat uočili i sa česticama koronavirusa koje “lete” kroz vazduh, simulirajući kašljanje i kijanje. U mračnoj prostoriji virus je lebdeći uspeo polovinu snage da zadrži čitavih pola sata, a kad je bio izložen sunčevim zracima, snaga mu se prepolovila u roku od 90 sekundi.

ORBAN POPUŠTA MERE

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da vlada radi na novim propisima za vreme koronavirusa kojima će biti omogućeno postepeno pokretanje dnevnih aktivnosti početkom maja u toj zemlji.

Premijer je na državnom radiju rekao da će “trenutna pravila koja primoravaju ljude da ostanu kod kuće biti zamenjena što je više moguće i da će time biti okončana prva faza zaštite od pandemije”.

On je najavio da će novi propisi koji se trenutno pripremaju osigurati zaštitu najugroženijih koji uključuju stare, ljude sa hroničnim bolestima i one koji žive u gradovima.

Rečeno je i da je Mađarska pomno pratila dešavanja u susednoj Austriji gde je pandemija u naprednijoj fazi.

Do danas je u Mađarskoj registrovano 2.383 zaraženih od kojih je 250 ljudi preminulo od posledica virusa.

“ISTANBUL JE TURSKI VUHAN”

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča uporedio je Istanbul sa Vuhanom, koji je bio epicentar pandemije koronavirusa, ukazujući na veliki broj zaraženih u tom gradu.

“Turski Vuhan je Istanbul”, rekao je ministar Koča za današnje izdanje provladine turske novine Sabah.

Koča je naveo da je širenje virusa u Istanbulu stavljeno pod kontrolu traženjem kontakata od strane eksperata koji su bili poput “medicinskih detektiva” i dodao da “nije bilo moguće obuzdati virus na drugi način”.

Prema poslednjim zvaničnim podacima u Turskoj je registrovano 101.790 zaraženih od kojih je 2.491 osoba preminila od posledica COVID-19. Najveći broj slučajeva je u Istanbulu.

Prema podacima sa Univerziteta Džon Hopkins, Turska je na sedmom mestu na svetu po broju zaraženih čime je prestigla Iran i Kinu.

Blizu 800.000 ljudi testirano je na koronavirus u Turskoj, koja ima 83 miliona stanovnika.

ŠKOLE U AUSTRIJI RADIĆE OD 4. MAJA

Oko 1,1 milion učenika u Austriji postepeno će da se vraća u učionice od 4. maja, tempom koji predviđa sprečavanje dalje inficiranje koronavirusom, saopštila je danas vlada u Beču.

Obrazovne ustanove su zatvorene sredinom marta kako bi se sprečilo širenje pandemije koronavirusa u Austriji koja ima 8,9 miliona stanovnika.

Ukoliko broj zaraženih ne bude rastao, 100.000 učenika završnih razreda se vraća 4. maja radi priprema završnog ispita.

Nakon njih, u učionice se 15. maja vraća 700.000 dece između 6 i 14 godina, a 29. maja oko 300.000 učenika starijih od 14 godina.

Razredi će biti podeljeni kako bi se obezbedio neophodni razmak među decom, a nošenje maske će biti obavezno za decu stariju od 10 godina.

SAD PRVE U SVETU PO BROJU SMRTNIH SLUČAJEVA

U SAD je 50.031 osoba preminula od posledica koronavirusa, te su po tome prve u svetu, saopštio je danas američki Univerzitet Džons Hopkins.

U SAD je inficirano više od 870.000 ljudi, a od srede uveče do četvrtka uveče u toj zemlji je preminulo 3.176 osoba, što je u svetu jedan od najgorih dnevnih bilansa te vrste.

Gotovo 4,7 miliona ljudi testirano je u SAD na virus, dodao je univerzitet.

Kongres SAD je u četvrak odobrio plan pomoći privredi i udravstvu.

Oko 26 miliona ljudi u SAD je ostalo bez posla zbog pandemije.

U ITALIJI NEZNATNO MANJI BROJ IZLEČENIH OD NOVOZARAŽENIH

Još 420 osoba zaraženih koronavirusom preminulo je u Italiji u poslednja 24 časa, a broj oporavljenih neznatno je manji od broja novozaraženih, objavile su vlasti večeras.

Broj novozaraženih u Italiji je 3.021, dok se izlečenim smatraju još 2.922 osobe, prenosi Asošiejted pres.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Italiji kod 192.994 osobe, od kojih je preminulo gotovo 26.000. Više preminulih od posledica zaraze koronavirusom imaju jedino SAD, gde je prema zvaničnim podacima umrlo nešto manje od 51.000 ljudi.

Italijanske vlasti procenjuju da je zvaničan broj zaraženih i umrlih od bolesti COVID-19 manji od stvarnog, pošto još nema mogućnosti za testiranje svih koji bi mogli da budu zaraženi.

Iako se vlasti pripremaju da uskoro ublaže oštra ograničenja zabrane kretanja, produžena do 3. maja, najteže pogođeni italijanski region Lombardija i dalje beleži velik broj novozaraženih.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Lombardiji kod gotovo 1.100 ljudi u prethodna 24 časa, dok region Lacio kojem pripada Rim već šesti dan zaredom beleži manje od 100 novih slučajeva.

Zaraza koronavirusom potvrđena je širom sveta kod više od 2.800.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 195.000.

DEVET MERA O KOJIMA ĆEMO MORATI DA VODIMO RAČUNA I POSLE VANREDNOG STANJA

Brojevi, izjave i procene – sve je poslednjih dana relaksirano, pa tako i mere. Njihova relaksacija je otpočela sa dozvolom penzionerima da prošetaju, a popuštanja će se nastaviti narednih dana.

Ipak, neće stvari će ostati na snazi, ako na zvanično, makar u glavama ljudi. Evo liste…

Socijalno distanciranje – moraćemo i dalje da se pridržavamo propisane razdaljine od dva metra, iako već danas u redovima u Pošti izgleda kao da su neki zaboravili na to pravilo…

Maske i rukavice – preporuka je, a u nekim zemljama i zakonska obaveza, da se nose maske i rukavice i kada se sve ovo završi, a kultura nošenja maski koja postoji u Aziji svakako će biti uspostavljena i kod dela stanovnika Srbije

Higijena i dezinfekcija – ako se o nečemu pričalo to je pranje ruku, a ako neko nije zapamtio, najprljaviji predmet je mobilni telefon… I ubuduće ćemo morati strogo da vodimo računa o ličnoj higijeni…

Manji broj ljudi u zatvorenom prostoru – u zatvorenom prostoru će biti dozvoljen boravak malog broja ljudi kako bi bila omogućena prva stavka sa ove liste

Kako onda ići na kafu ili na ručak? – iako sa radom još uvek nisu počeli ugostiteljski objekti, ono što se najavljuje i preporučuje jeste da se u lokalima takođe poštuje propisana socijalna distanca od dva metra…

Porodični kontakti – kako su najstariji ujedno i najugroženiji i dalje nije poželjno da se ostvaruju fizički kontakti, a dr Kon je poručio da bake i deke neće još neko vreme moći da ljube svoje unuke…

Gradski prevoz – kako je najavljeno, jedna od poslednjih mera koje će biti ukinute tiče se funkcionisanja javnog gradskog prevoza, a i kada počne sa radom, nejasno je kako će se očuvati socijalna distanca…

Putovanja – za sada je o ovoj temi govorio samo doktor Kon, a njegov je stav da bi trebalo da se ostane u Srbiji – “pre svega zbog sopstvenog zdravlja, ali i da ne biste baš vi uneli virus u zemlju”; u Češkoj najavljuju zabranu putovanja, iako istovremeno pregovaraju sa Hrvatskom o letovanjima ove godine…

Frizerski saloni – lepa vest za kraj… Najavljeno je da frizerski saloni počinju da rade od 27. aprila, naravno, uz svo poštovnje mera.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus