U Republici Srbiji je do 15 časova 15. aprila 2020. godine registrovano ukupno 4.873 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2880 osoba od kojih je 408 pozitivno. Hospitalizovano je 2.890 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 128 pacijenata.

U poslednja 24 časa pet osoba je skinuto sa respiratora.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 26.278 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je pet osoba, tri osobe muškog pola i dve osobe ženskog pola.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 99.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

VUČIĆ I PATRIJARH POSTIGLI DOGOVOR: BEZ UKIDANJA ZABRANE KRETANJA ZA USKRS

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a nakon razgovora Blic prenosi “zajedničko saopštenje”.

Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Njegova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti. Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse!

DR STEVANOVIĆ: KOMPLIKACIJE SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU IZMEĐU DESETOG I ČETRNAESTOG DANA OD POJAVE SIMPTOMA

Direktor Infektivne klinike u beogradu doktor Goran Stevanović obratio se javnosti tokom redovne onlajn konferencije za štampu.

On je podsetio na protokole u procesu lečenja i odgovorio na pitanje o lečenju krvnom plazmom.

“To nigde u svetu nije masovno prisutno, mi smo na samom početku u tom smislu, nemamo dovoljno donora, mora da se poklopi mnogo faktora i zbog toga je pravo pitanje ko će se lečiti tako, a ne ko neće moći da se leči krvnom plazmom”, rekao je Stevanović.

Dodao je da čitav svet radi na razvoju lekova, da u Francuskoj, Rusiji, Japanu i Kini ostvaruju napredak i da su započeta klinička ispitivanja, ali je naglasio da nijedan lek još uvek nije sto posto potvrđen kao delotvoran za koronavirus.

On je objasnio i proceduru u vezi sa kontrolnim testovima.

“Komplikacije se obično javljaju između 10. i 14. dana od pojave simptoma. Nakon 14 dana se radi prvi kontrolni test, a ako je negativan onda se radi drugi kontrolni testu posle 24 do 48 sati od prvog testa”, rekao je Stevanović.

POLICIJSKI ČAS OD PETKA DO UTORKA

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja sa ciljem suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 časova.

Informaciju koju su prethodno preneli mediji, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na RTS.

Time će policijski čas biti produžen sa 60 na 84 sata, u odnosu na prethodni vikend kada je trajao od petka do ponedeljka.

Ova odluka dolazi nakon stava struke, odnosno epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba, da zabranu kretanja ne treba ukidati ni na Uskrs.

VUČIĆ ĆE ZAMOLITI IRINEJA DA SE LITURGIJE ZA USKRS ODRŽE BEZ VERNIKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će zamoliti patrijarha Irineja da službe tokom Vaskrsa budu održane bez prisustva ljudi.

“Sve naše televizije siguran sam da će biti zainteresovane da direktno ili odloženo prenose službe kako bi naši građani mogli da se mole u svojim domovima”, poručio je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je jedna od tema tokom sastanka sa predsednikom Vučićem bila proslava predstojećeg praznika Vaskrsa.

“Vanredne su okolnosti i ne smemo zbog ljubavi prema našoj veri i crkvi da dozvolimo da se virus proširi”, rekao je Dodik i dodao da je važno da se poštuju mere zabrane kretanja i okupljanja i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

DIREKTOR GERONTOLOŠKOG CENTRA U NIŠU NEGIRAO KRIVICU

Više javno tužilaštvo u Nišu naredilo je sprovođenje istrage protiv M.S. (47), ovlašćenog lica Gerontološkog centra u Nišu, zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv zdravlja ljudi, nakon čega mu je određen pritvor od 30 dana, saznaje agencija Beta u tom tužilaštvu.

“Na saslušanju u tužilaštvu osumnjičeni je negirao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti”, naveo je portparol Višeg javnog tužilaštva Borisla Radonjić.

Po predlogu tužilaštva, dodao je Radonjić, rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Nišu osumnjičenom je određen pritvor u trajanju do 30 dana.

“Pritvor je određen zbog procene da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao uticati na svedoke koje je potrebno ispitati, kao i zbog toga što je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina”, kazao je Radonjić.

Pritvor je određen i usled težine posledica i uznemirenja javnosti u meri koja može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka.

TIODOROVIĆ: JOŠ 30 KORISNIKA I TRI RADNIKA ZARAŽENO U PRIVATNOM STARAČKOM DOMU

U privatnom staračkom domu “Eskulap” u Nišu, u kojem je proteklih dana koronavirus potvrđen kod dvoje zaposlenih, ta bolest je danas potvrđena kod 30 korisnika i tri radnika, izjavio je epidemilog Branislav Tiodorović.

On je u izjavi za Radio televiziju Srbije rekao da je u toku prebacivanje obolelih na lečenje u Klinički centar Niš.

Tiodrović je podsetio da je u protekla dva dana hospitalizovan i 151 korisnik Gerontološkog centra u Nišu.

“Svi oboleli su trenutno dobro. Na žalost, dva korisnika Gerontološkog centra u Nišu preminula su pre nego što je u toj ustanovi potvrdjeno prisustvo virusa. Reč je o starijim osobama sa hroničnim bolestima”, kazao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, najveći problem zdravstvenim radnicima biće prebacivanje u Klinički centar lica sa posebnim potrebama iz Domova za smeštaj odraslih lica u Kulini i u Blacu.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević juče je kazala da je korona virus potvrdjen i kod više od 40 pacijenata Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Toponici.

KORONAVIRUS UŠAO I U STARAČKI DOM U SMEDEREVU

Koronavirus potvrđen je kod korisnika Doma za stara lica u Ulici starca Vujadina u Smederevu i u njemu je sprovedena izolacija, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Zoran Đorđević saopštio je danas da je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 208 korisnika i 30 zaposlenih u ukupno 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, izolacija je obavljena i u smederevskom Domu “Oaza mira”, u trajanju od 10 dana. Postoji plan da se izolacija produži na 14 dana, navedeno je u saopštenju.

Potvrđeno je da je u Domu za smeštaj starih lica u Ulici starca Vujadina u Smederevu testirano 38 zaposlenih i 41  korisnika doma. 

Kod četiri korisnika je otklonjena sumnja na prisustvo koronavirusa, pa su iz bolnice vraćeni u dom, gde je prostor izolovan od drugih korisnika, dok je devet korisnika hospitalizovano.

TRAMP OBUSTAVLJA FINANSIRANJE SZO

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO “nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara”.

On je dodao je da je SZO promovisala “dezinformacije Kine o virusu” što je, kako je naveo, verovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

SAD ukupno najviše doprinose SZO za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je oko 15 odsto budžeta SZO.

Odluka Bele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

GUTEREŠ: NIJE VREME ZA SMANJIVANJE FINANSIJA SZO

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO “nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara”.

On je dodao je da je SZO promovisala “dezinformacije Kine o virusu” što je, kako je naveo, verovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

SAD ukupno najviše doprinose SZO za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je oko 15 odsto budžeta SZO.

Odluka Bele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

HALA ZA EVROVIZIJU POSTALA BOLNICA

Koncertna sala u kojoj je trebalo da bude održano muzičko takmičenje pesme Evrovizije u Roterdamu od petka će primati obolele od koronavirusa kako bi se smanjio teret u holandskim bolnicama, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Arena Ahoj (Ahoy) koja je trebalo u maju da primi takmičare Evrovizije, pretvorena je u privremenu bolnicu sa 88 kreveta. Tu će biti smešteni pacijenti sa blažim simptomima bolesti korona virusa kojima nije neophodno bolničko lečenje.

U jednom delu će biti pacijenti sa drugim bolestima, kako bi se rasteretile bolnice i napravilo više mesta u zdravstvenim ustanovama za pacijente korona virusa sa težim simptomima.

U Holandiji, retkoj evropskoj zemlji gde nije uveden karantin celom stanovništvu, od korona virusa je obolelo 27.419 osoba, od kojih je umrlo 2.945.

NAJCRNJI DAN ZA SAD: KORONAVIRUS ODNEO JOŠ 2.228 ŽIVOTA

U SAD je 2.228 osoba u poslednja 24 sata preminulo od koronavirusa, saopštio je kasno sinoć Univerzitet Džons Hopkins.

Kako se dodaje, prethodna dva dana prijavljen je manji broj preminulih od posledica koronavirusa u SAD, dok je novi bilans najgori u jednom danu.

Od COVID-19 u SAD je do sada preminulo 25.757 osoba, a više od 600.000 je zaraženih.

POČINJE NASTAVA U DANSKOJ

Škole u Danskoj, koje su bile zatvorene mesec dana zbog epidemije koronavirusa, jutros su delimično otvorene, javila je agencija Frans pres. 

Danska je prva evropska zemlja koja je ponovo otvorila svoje predškolse ustanove i osnovne škole nakon uvođenja restrikcija 12. marta.

Nastava se nastvlja u polovini danskih opština i u 35 odsto ustanova u Kopenhagenu. 

Ostali su zatražili više vremena za prilagođavanje pravilima zdravstvene zaštite.

Očekuje se da će sve predškolse i školske ustanove biti otvorene do 20. aprila.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentara

 1. WHO & TRAMPIDEMIJA
  15. aprila 2020. 08:47

  Nažalost, imaju i SAD svoju pošast, ali kod njih može da traje najviše 2 mandata.

  1. VIRUS SE VIRUSOM NE SUZBIJA
   15. aprila 2020. 16:36

   Mislim, može da traje najduže dva mandata.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.