Koronavirus: U Srbiji 3.380 zaraženih, preminule 74 osobe, u teškom stanju 145 ljudi, dr Tiodorović o silaznom toku epidemije, šta o nama misle Kinezi, Trampove pretnje SZO…

1
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2436 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 145 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su tri osobe, dve osobe ženskog i jedna muškog pola

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

DR KON: POTREBNE SU DVE NEDELJE ZNAČAJNOG PADA DA BISMO POSTEPENO UKINULI MERE…

Na prvoj onlajn konferenciji za štampu od početka vanrednog stanja u Srbiji, javnosti se obratio epidemiolog doktor Predrag Kon.

On je istakao da kada je glasao za “onlajn konferencije” koje su “normalne u čitavom svetu”, nije razmišljao o tome da će takva odluka da se politizuje.

Odgovor na pitanje koje svakog zanima, pa i predsednika Vučića kako je rekao Kon, jeste to kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu.

“Potrebno je da imamo značajan pad u periodu od dve nedelje kako bismo mogli da donesemo odluku o postepenom ukidanju mera. Neću da prognoziram, ali to tačno pada krajem aprila”, rekao je Kon.

“Neke stvari u vezi sa virusom ne znamo, ali to nije nešto što utiče na naš rad. Sve važne stvari znamo. Buni nas samo to da li će opstati virus, da li će preživeti leto. Jedino što stvarno ne možemo znati, to je činjenica kakav nam je imunitet u populaciji”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da će po povratku normalnom životu najugroženiji biti stari i deca.

“Nećemo se u budućnosti stideti srpskog scenarija jer da nije bilo mera, ne bi to bio srpski scenarijo nego scenario X”, posebno je istakao.

Objasnio je da su svi oni koji su zaraženi, a nose bele mantile, isključeni sa posla.

“Bili smo svesni da ćemo ostati bez dosta kadra. Sada smo blizu maksimuma. Kada ljudi počnu da se vraćaju posle dva negativna testa, to prestrojavanje će kasnije biti opisano kao dobro strategijsko planiranje”, rekao je Kon.

Na pitanje koliko kontakata u proseku zaraženi imaju, Kon je objasnio da to zavisi od više faktora.

“Broj kontakta najviše zavisi od starosti. Radno aktivno stanovništvo ima najveći broj kontakata, a neki okvirni prosek je između 15 i 20 kontakta po zaraženoj osobi”, rekao je Kon.

LONČAR: KORISTIMO SAMO PROVERENE TESTOVE, NISU SAMO KINESKI…

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pročitao je najnovije statističke podatke u vezi sa širenjem koronavirusa u Srbiji i odgovarao na poslata pitanja, tokom prve onlajn konferencije organizovane od početka vanrednog stanja.

On je istakao da je odluka o održavanju onlajn konferencije bazirana na informacijama da je virus ušao u neke redakcije.

“U ovoj nedelji se virus najlakše prenosi i želimo da zaštitimo i novinare”, rekao je Lončar.

Na pitanje o “ispravnosti” testova iz KIne, Lončar je objasnio da se koriste samo provereni testovi.

“Doneta je odluka koji su to tačno testovi iz Kine koje mi možemo da koristimo. Njihovi stručnjaci su objasnili da postoje testovi sa kojima nemaju iskustva i da ih ne preporučuju. Nemamo samo testove iz Kine, imamo i iz drugih zemalja. Želimo da iskoristimo svako iskustvo, ne želimo da nam neko donese testove koji nisu isprobani. Koristimo samo one testove koji su dokazano provereni”, rekao je ministar Lončar.

DR TIODOROVIĆ: U MAJU ĆE INDEKS UV ZRAČENJA BITI PREKO 3, EPIDEMIJU ĆEMO DRŽATI POD KONTROLOM

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio ja na TV Prva da Niš više nije u vrhu liste žarišta epidemije koronavirusa u Srbiji i da su tome doprinele mere koje je taj grada među prvima uveo.

„Niš je pre Beograda zatvorio kafiće i restorane. Gradski saobraćaj je sveden na minimum i omogućen samo radnicima. Sve to je doprinelo smanjivanju kontakata, pa i suzbijanju virusa“, rekao je Tiodorović.

On je dodao da je uvođenje policijskog časa bilo važno i neophodno.

„I sada, evo, vidite kako je lepo vreme, mami nas napolje, ali to ne treba sad da radimo. Iza Vaskrsa očekuje se da epidemijska kriva krene silaznim tokom, ako se ponašamo kako treba. Kada uđemo u maj, sa indeksom zračenja, UV zrakom, preko 3, a video sam da će biti i 5, 6, 8, moći ćemo da epidemiju držimo pod kontrolom i da se virus manje širi“, rekao je Tiodorović.

“NASTAVNICI ĆE OD SADA SNIMATI ČASOVE OD KUĆE…”: ŠARČEVIĆ O NASTAVI NA DALJINU

Rad na daljinu je usavršen i to tako što će od sada nastavnici snimati časove od kuće, rekao je  ministar prosvete Mladen Šarčević za RTS.

Ministar je dodao da više nema potrebe da nastavnik stoji u nekom imaginarnom studiju ili studiju RTS-a i snima časove.

Pojasnio je da su distribuirali oko 70 laptopova koje Ministarstvo ima, a UNICEF je dao softver za to.

Prethodno je ministar Šarčević izjavio da se snimanje nastavnog materijala odlaže na nedelju dana kako bi nastavnici koji učestvuju u projektu odmorili i bili pošteđeni rizika od zaraze.

DR KON: SLEDI NAM JOŠ PET NEDELJA I SAMO JEDNA JE TEŠKA…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas, posle pet nedelja borbe sa koronavirusom, da svi pokazatelji ukazuju na to da taj virus gubi na snazi i da gubi virulenciju, odnosno mogućnost da prouzrokuje zarazu.

“Iza nas je pet nedelja borbe, sledi nam još pet, a samo je jedna od tih pet teška, sledeća, šesta”, rekao je Kon na TV Prva.

On je u tom smislu rekao da je sada kao nikad ranije važno držati se mera socijalnog distanciranja i ukidanja kontakata.

Kon je dodao će posle stišavanja epidemije najvažnije pitanje biti stanje imuniteta populacije.

“Mi smo merama obezbedili da najstariji ne budu zaraženi, kao ni deca, tako da ti delovi populacije ostaju bez tog specifičnog identiteta na koronavirus”, rekao je Kon.

ČEN BO: KINESKI STRUČNJACI SMATRAJU DA JE SLEDEĆA FAZA U SRBIJI PAD BROJA NOVOZARAŽENIH

Ambasadorka NR Kine Čen Bo rekla je za RTS da kineski stručnjaci smatraju da je Srbija trenutno u takozvanoj fazi “platforme razvoja epidemije”, kao i da su odgovornost i disciplina najvažniji u borbi protiv virusa.

“Vuhan je herojski grad, da bi se zaustavilo širenje epidemije, 11 miliona stanovnika je dalo veliki doprinos i veliku žrtvu. Ponovno otvaranje Vuhana ukazuje na to da je epidemija virusa u Kini pod kontrolom, što ima ne samo veliki značaj za kineski narod, već i daje nadu svim ljudima koji su u žestokoj brbi protiv virusa širom sveta”, navela je ambasadorka.

Dodaje da se ekonomija i proizvodnja polako vaćaju u normalu, ali i ističe da je to postepen proces.

Domaće stručnjake ovih dana savetuju eksperti koji su došli iz Kine.

“Kineski stručnjaci visoko cene mere koje je Vlada Srbije preuzela i oni smatraju da je Srbija trenutno u takozvanoj fazi platforme razvoja epoidemije i to će trajati možda određeno vreme. Ukoliko sve mere budu efikasno sprovođene, nakon ove faze sigurno će opadati broj novozaraženih”, rekla je ambasadorka Čen Bo.

Kina je Srbiji donirala i dve laboratorije za testiranje na koronavirus.

“Oprema i tehničari, inženjeri iz Kine treba da stignu u narednih nekoliko dana. Videla sam da je ministar zdravlja Lončar obišao laboratoriju u Beogradu i primetila da su pripreme završene. Očekuje se da će obe strane posle dolaska opreme, za nedelju dana završiti instalaciju opreme i laboratoriju pustiti u rad u Beogradu”, navodi Čen Bo.

PRVI PACIJENTI U KRUŠEVCU KOJI SU PODEBILI KORONAVIRUS OTPUŠTENI IZ BOLNICE

Prvi pacijenti koji su pobedili koronavirus otpušteni su iz kruševačke bolnice.

U Kruševcu je, inače, najveći broj zaraženih, 79, prenosi RTS. Zbog toga, ovaj grad okarakterisan je kao jedno od žarište epidemije u Srbiji.

Nulti pacijent u ovom gradu registrovan je pre dve nedelje. Reč je o mladiću starom 32 godine, koji se vratio sa kruzera 17. februara, posle šest meseci boravka van Srbije, ali on nije imao nikakve zdravstvene probleme. Temperaturu je dobio šest dana kasnije, preneo je Blic.

Dan nakon što se pojavio nulti pacijent, tačnije 23. marta, stigla je potvrda za još pet osoba. Za neke se sumnjalo da su zaradili virus boravkom u inostranstvu za potrebe angažmana u firmi u kojima su radili, dok su drugi bili na rođendanskoj proslavi.

AMBSADOR GODFRI: NE TREBA POLITIZOVATI POMOĆ BILO KOJE ZEMLJE

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da ne treba politizovati pomoć bilo koje zemlje tokom pandemije koronavirusa i dodao da su SAD veliki donator Srbiji.

“Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa koronavirusom. Najavili smo pomoć u vidu 6.000 testova koji su juče stigli u Beograd. SAD su najavile velikodušnu pomoć celom svetu, a Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara”, rekao je Godfri za Glas Amerike.

On je kazao da SAD rade sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica.

“Već dugo pomažemo Srbiji, uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, a to uključuje i donaciju medicinske opreme bolnici u Nišu, koja je prema mojim saznanjima, sada potpuno osposobljena da učestvuje u testiranju na koronavirus”, naveo je Godfri.

Dodao je da “treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama”, Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu.

Na konstataciju da su najviši zvaničnici Srbije dočekivali pomoć iz Rusije i Kine, ali ne i iz SAD, Godfri je rekao da treba biti zahvalan svakome ko je voljan da pomogne drugoj zemlji i dodao da “ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike”.

TRAMPOVE PRETNJE SZO: IMAĆEMO MNOGO TOGA DA KAŽEMO

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će iduće nedelje imati “objavu” o finansiranju Svetske zdravstvene organizacije.

“Kao što znate mi im dajemo oko 500 miliona dolara godišnje i o tome ćemo razgovarati iduće nedelje. Imaćemo mnogo toga da kažemo”, rekao je Tramp danas, nekoliko dana pošto je otvoreno zapretio da će prekinuti američki doprinos toj organizaciji.

On je pre nekoliko dana oštro kritikovao kako je SZO, agencija Ujedinjenih nacija, upravljala pandemijom, i po njegovom mišljenju, njen suviše povoljan stav prema Kini.

AMBASADORKA SRBIJE U BRITANIJI: DŽONSON JOŠ DUGO NEĆE MOĆI DA OBAVLJA FUNKCIJU

Aleksandar Joksimović, ambasadroka Srbije u Velikoj Britaniji, kaže da je u ovom trenutku još uvek nejasna dalja strategija u brobi sa koronavirusom u toj zemlji, preneo je B92.

Prema njenim rečima važna tema je i to što ne postoji jasno određenje da li je vrhinac epidemije u toku, ili će tek uslediti.

Govori se o povratku dece u školu, jer se deca teže i zaraze, ali i teže bolest prenose.

“Sekretar za zdravlje je sinoć držao konferenciju za štampu tokom koje je više od 20 puta ponovio da se ostane kod kuće”, kaže ambasadroka Joksimović i navodi da su zatvorene i crkve i da će se službe povodom Uskrsa održavati bez vernika.

Ona navodi da su ulice uglavnom prazne, ali čim se pojavi lep dan veliki broj građana koristi svoju mogućnost na rekreaciju.

“Kao i svuda u svetu i ovde se daje počast onima koji se bore kao medicinsko osoblje, četvrtkom uveče građani tapšu zdravstvenim radnicima”, kaže ona.

Dodaje i da je Boris Džonson stabino i u mogućnosti je da napravi nekoliko koraka.

“Imajući u vidu ozbiljnost bolesti, i njegovo stanje, u nekom dužem periodu neće moći da obavlja funkciju premijera”, kaže ona i dodaje da se nada da će do kraja nedelje biti određeno u kom smeru će Biratanija krneuti u borbi sa koronavirusom.

Što se tiče naših državljanja, vratilo se 130 u Srbiju.

“Ima nekih građana poreklom iz Srbije koji imaju simptome koronavirusa, ali veliki broj ljudi ovde nema potvrđen virus jer se testovi ne vrše”, kaže ona.

FAUCI: KAKO ĆEMO UTVRDITI KOLIKO JE ZAISTA AMERIKANACA ZARAŽENO

Nacionalni zdravstveni institut zatražiće od 10.000 dobrovoljaca koji bi želeli da budu deo studije u SAD kojom bi se utvrdilo koliko je Amerikanaca bilo zaraženo koronavirusom, a da to nije znalo, preneo je CNN.

Ova studija bi trebalo da pruži informacije koje će omogućiti stvaranje boljih epidemioloških modela koji bi trebalo da omooguće što bolje razumevanje širenja bolesti COVID-19. Studija bi takođe trebalo da utvrdi na koje zajednice je najviše uticao koronavirus.

Nacionalni zdravstveni institut u SAD traži dobrovoljce starosti 18 ili više godina koji nemaju potvrđneu istoriju zaraze. Oni bi pružili odgovore na pitanja o svom zdravlju, osnovne demografske podatke i mogli bi da pošalju uzorke krvi, na prethodno definisan način, u Nacionalni institut.

“Ova studija će nam dati jasniju sliku stvarne veličine pandemije COVID-19 u SAD tako što će nam reći koliko je ljudi iz različitih zajednica bilo zaraženo, a da to nismo znali, jer su imali vrlo blage simptome bolesti ili nisu pristupili testiranju dok su bili bolesni”, rekao je imunolog Entoni Fauci.

“Ovi ključni podaci će nam pomoći da izmerimo uticaj naših napora u javnom zdravlju i usmerimo naš odgovor na COVID-19”, rekao je on.

U ŠPANIJI TREĆI DAN ZAREDOM BROJ PREMINULIH U PADU

U Španiji je danas ponovo zabeležen smanjen broj umrlih od koronavirusa na dnevnom nivou, tako da je u poslednja 24 sata preminulo 510 osoba.

Ukupan broj preminulih je 16.353, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

U toj zemlji tri dana zaredom je dnevno manji broj preminulih u odnosu na prethodni period.

U Španiji je već četiri nedelje na snazi karantin celog stanovništva.

.

1 KOMENTAR

  1. ZAŠTO SU ODUŠEVLJENI KADA SE RUKUJU A HOĆE U KARANTIN24 SATA???:
    Dr Nestorović u emisiji “Ćirilica” urednika Miloradizavučidlaka u ” u jednoj rečenici kaže: “Ja idem okolo i rukujem se sa ljudima i ljudi su oduševljeni, a jedina njihova zamerka je što nije uveden 24 policijski čas”.

Comments are closed.