U Republici Srbiji je do 18 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva COVID 19, objavilo je Ministarstvo zdravlja, na sajtu covid19.rs.

Do 18 časova, testirano je 15 uzoraka, od toga je 13 bilo negativno, a 2 pozitivno.

Testirano je ukupno 316 osoba do danas.

Širom sveta 169.000 ljudi zaraženo je koronavirusom, a preminulo je više od 6.500, dok vlade država pooštravaju mere za sprečavanje širenja zaraze.

Do sada se od bolesti COVID-19 koju virus izaziva oporavilo više od 77.000 ljudi, najviše u Kini.

VANREDNA KONFERENCIJA ANE BRNABIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za medije neke od novih mera protiv širenja koronavirusa zbog toga što, kako je rekla, građani nisu bili disciplinovani i solidarni tokom prvog dana vanrednog stranja.

“Situacija sa građanskom disciplinom je veoma zabrinjavajuća. Veće su gužve nego uobičajeno, veliki broj penzionera je na ulicama”, rekla je ona.

Premijerka je rekla da će biti pooštrene mere za rad kafića i restorana, odnosno biće dodatno ograničen broj osoba koji će moći da borave u njima. “Po kvadratnom metru, po osobi”, rekla je premijerka.

“Zatvorićemo sve šaltere svih javnih službi na republičkom i lokalnom nivou”, rekla je.

Ona je objasnila da će lična dokumenta, ako im u toku vanrednog stanja istekne važenje, nastaviti da važe.

Brnabić je rekla i da će biti zabranjen izvoz lekova iz Srbije.

Ona je rekla i da će biti ograničen broj maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava koji se mogu kupiti.

Premijerka je istakla da će biti uvedene novčane kazne u iznosu do 150.000 dinara za kršenje pravila samoizolacije, a da će sa predsednikom Vučićem u narednim satima imati sastanak na kome će razmatrati i meru novčanih kazni za ljude starije od 65 godina koji budu napustili svoju kuću, odnosno dvorište.

Rekla je i da će karantin od 28 dana biti primenjen na sve građane Srbije koji dolaze iz inostranstva, a do danas je važilo pravilo samoizolacije.

“Osećam se lično poraženo, jer nema discipline, ni solidarnosti”, rekla je premijerka.

RIK: PREKIDAJU SE IZBORNE AKTIVNOSTI

Republička izborna komisija je na današnjoj sednici, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april, saopštio je večeras predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je juče je doneta odluka o uvodjenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije i da je Vlada u skladu sa ovlašćenjima donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja.

“Članom 5. te uredbe propisano je da se prekidaju sve izborne radnje u sprovodjenju izbora za narodne poslanike, pokrajinske poslanike u AP Vojvodine kao i za odbornike opština i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja”, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da na ovaj način RIK sprovodi obavezu propisanu uredbom ali i daje svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa jer, kako je naglasio ” izbori mogu da stanu ali život ne.”

Odluka RIK-a znači da će po prekidu vanrednog stanja biti utvrđeni novi rokovi za sprovođenje izbora, kao i da će sve do sada preduzete izborne radnje imati pravnu snagu u nastavku izbornog procesa, prethodno je za N1 objasnio Bojan Klačar iz CeSID-a.

Ograničene cene osnovnih namirnica

Radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, nastalih usled širenja virusa SARS-CoV-2, ograničavaju se cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine.

Ograničenje cena primenjuje se u trajanju od 30 dana za sledeću robu:

1) Brašno od pšenice;

2) Hleb;

3) Jestivo ulje suncokretovo;

4) Beli šećer;

5) So;

6) Voda;

7) Povrće i voće;

8) Testenine;

9) Sveže meso;

10) Mesne prerađevine;

11) Riba;

12) Termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano);

13) Mleko u prahu;

14) Jogurt;

15) Kokošija jaja;

16) Dečija hrana;

17) Sapun;

18) Šampon;

19) Pasta za zube;

20) Deterdženti;

21) Rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa;

22) Pelene za decu i odrasle;

23) Maramice;

24) Ubrusi (u rolni i na komad);

25) Toalet papir;

26) Maske, plastične sa tekstilnim filterom;

27) Prekrivke, tekstilne za hiruršku upotrebu;

28) Odelo hirurško od papira;

29) Maske papirne;

30) Odelo zaštitno, gumeno;

31) Rukavice, gumene, hirurške i ostale;

32) Odelo hirurško tekstilno;

33) Varikina i ostali dezinfektanti;

34) Asepsol;

35) Alkohol;

36) Naočare, zaštitne.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

PRVE MERE USVOJENE U VANREDNOM STANJU

Vlada Srbije donela je uredbu kojom su propisane mere koje će se primenjivati tokom vanrednog stanja. Prethodno su predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković doneli Odluku o uvođenju vandrednog stanja.

Odluka je stupila na snagu, a mera koje je Vlada donela su sledeće:

Od ponedeljka, 16. marta, u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave.

Detaljnije o merama Vlade u vanrednom stanju pročitajte ovde.

STIGLI TESTOVI IZ KINE

Sinoć su u Srbiju stigli testovi za detekciju virusa COVID-19 iz Kine, što je prva pomoć iz inostranstva u borbi sa virusom, saopštila je danas Vlada Srbije.

Testove za detekciju virusa COVID-19 donirala je Kineska humanitarna organizacija “Mammoth Fondation”, neprofitna humanitarna fondacija, sa centrom u kineskom gradu Šenženu koja se bavi istraživanjem genetskog inženjeringa za javno dobro.

U jeku borbe sa korona virusom u Kini, “Mammoth Fondation” bila je od ogromne pomoći, s obzirom na to da je značajno pomagala laboratorije i bolnice, a sada se okrenula pomoći ostalim državama u svetu, saopšteno je.

Fondacija je finansirana od strane jedne od vodećih svetskih kompanija iz oblasti genetskog inženjeringa BGI, sa centrom u Šenženu.

NASTAVA NA DALJINU

Zbog vanrednog stanja na teritoriji čitave zemlje koje je proglašeno sinoć, privremeno su zatvorene i sve vaspitno-obrazovne institucije, odnoso vrtići, škole i univerziteti.

Kao što je poznato, privremena obustava rada ne znači i obustavljanje obrazavno-vaspitnog rada sa učenicima, pa je Ministarstvo prosvete pripremilo operativni plan za nastavk rada škola u otežanim uslovima, kroz učenje na daljinu koje počinje od sutra, utorka, 17. marta.

U organizovanom učenju na daljinu koje obezbeđuje Minstarstvo, fokus je na programskim sadržajima opšteobrazovnih i stručnih predmeta sa najvećim fondom časova.

U zavisnosti od nivoa obrazovanja i vaspitanja, smernice za planiranje i realizaciju učenja na daljinu su ove…

Edukativni sadržaji za učenje na daljinu koji se emituju na trećem kanalu RTS-a za učenike osnove škole

 • Svakodnevno, počev od 8 časova, šest dana u nedelji, biće emitovani posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaji za učenike osnovne škole, koji obuhvataju obrađene nastavne jedinice izabranih predmeta, u skladu sa propisanim planom i programom nastave učenja
 • Časovi će biti emitovani na RTS Кanal 3, prema rasporedu po razredima, koji će dan pre emitovanja biti dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (rasporednastave.gov.rs).
 • Za sve učenike od 1. do 7. razreda emitovaće se obrazovni sadržaji u blokovima od po dva časa dnevno.
 • Za učenike 8. razreda emitovaće se edukativni sadržaji u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas je jedan odpredmeta koji se polažu na završnom ispitu. Ovo treba imati u vidu prilikom planiranja dodatne podrške predmetnih nastavnika (prezentacije, zadaci za vežbanje).
 • U narednim danima biće emitovani časovi i na jezicima nacionalnih manjina, o čemu će škole biti blagovremeno informisane putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Takođe, na platformi RTS Planeta za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji u celosti pohađaju nastavu na maternjem jeziku, biće dostupni i drugi digitalni sadržaji, kao i snimci časova, o čemu će biti obavešteni putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
 • Za učenike kojima je potreban strukturiran individualizovan pristup u radu, odnosno prilagođavanje u okviru individualnog obrazovnog plana(IOP), IOP-1, IOP-2 i IOP-3, potrebno je da nastavnici pripreme posebne materijale za učenje i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa njihovim roditeljima.
 • U slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časovakoji će biti emitovani na RTS Кanal 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima. Mesta na kojima može biti istaknut raspored su: ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla i slično. Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža (Viber grupa i slično).
 • Obaveza škole je, takođe, da se na školski sajt postavi baner sa linkom ka sajtu rasporednastave.gov.rs i ka obaveštenjima koja se odnose na emitovanje časova na RTS Кanal 3.
 • Svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednih dana. O ovoj mogućnosti, takođe, treba obavestiti učenike i roditelje i ukoliko je potrebno, dati odgovorajuću podršku za pristup ovoj platformi. Takođe, potrebno je obavestiti učenike i roditelje da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.
 • Istovremeno sa emitovanjem TV časova, nastavnici su u obavezi da, u saradnji sa odeljenjskim starešinama, ostvare potrebnu komunikaciju sa učenicima i/ili njihovim roditeljima i kada je potrebno da daju dodatna uputstva za učenje nakon emitovanih sadržaja (npr. dodatne prezentacije ili zadaci za vežbanje u radnoj svesci, domaći zadaci – eseji, analize, prezentacije, ilustracije, crteži i drugo). Ovo se odnosi i na predmete koji će biti manje zastupljeni učenjem preko kanala RTS Кanal 3 (muzička kultura, likovna kultura, fizičko i zdravsteno vaspitanje, strani jezici, tehnika i tehnologija, informatika i drugo).

Edukativni sadržaji za učenje na daljunu koji se emituju na kanalu RTS – RTS Planeta za učenika srednje škole

 • Za učenike srednje škole nastavne jedinice i teme biće dostupne na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje. Nastavnici su u obavezi da, u saradnji sa odeljenjskim starešinama, ostvare potrebnu komunikaciju sa učenicima i/ili njihovim roditeljima i kada je potrebno da daju dodatna uputstva za učenje nakon emitovanih sadržaja (npr. dodatne prezentacije ili zadaci za vežbanje u radnoj svesci, domaći zadaci – eseji, analize, prezentacije, ilustracije, crteži, izveštaj o mini projektu i drugo).
 • Osim sadržaja koji će biti pripremljeni za emitovanje na RTS Кanal 3 i platformi RTS Planeta, nastavnici osnovnih i srednjih škola (opšteobrazovnih i stručnih predmeta), budući da najbolje poznaju svoje učenike mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu. Takođe, ukazujemo i na mogućnost prilagođavanja postojećih nastavnih priprema, materijala i prezentacijama sa uputstvima za učenje, tako da oni budu dostupni najvećem broju učenika (elektronska pošta, Viber grupa).

Detaljnije o nastavi na daljinu pročitajte ovde.

ŠTA ĆE RADITI VOJSKA SRBIJE TOKOM VANREDNOG STANJA

Vojska Srbije tokom vanrednog stanja biće angažovana na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica u kojima se sprovodi kontrola potencijalno zaraženih virusom korona i lečenje obolelih, kao i na graničnim prelazima u cilju pružanja pomoći nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice.

Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani i na onim lokacijama gde se proceni da ima povećanog kretanja ljudi tokom odvijanja redovnih aktivnosti na tim mestima, kao što su autobuske i železničke stanice, aerodromi, pošte i slični objekti, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

A ŠTA ĆE RADITI POLICIJA U BEOGRADU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova biće angažovani, zajedno sa zaposlenima u nadležnim službama Grada Beograda, na pomoći stanovništvu koje ne može da izlazi iz svojih domova zbog proglašenog vanrednog stanja, saopšteno je danas iz kabineta ministra MUP-a.

Kako se navodi u saopštenju to je usaglašeno nakon sastanka ministra MUP-a Nebojše Stefanovića sa predstavnicima grada Beograda.

“Oni će dostavljati hranu, lekove i druge neophodne stvari, kako bi najstariji sugrađani, koji su najugroženiji zbog koronavirusa, imali dovoljno osnovnih životnih namirnica”, navodi se u saopštenju.

VANREDNA SITUACIJA U RS

Vlada Republike Srpske proglasila je vanrednu situaciju u tom entitetu BiH kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Najavljeno je da vandredna situacija prethodi uvođenju vanrednog stanja, o čemu odluku treba da donese Narodna skupština RS.

Vanredno stanje podrazumeva novi režim funkcionisanja institucija RS, ali i društva u celini, izjavila je ranije danas predsednica RS Željka Cvijanović.

Vlada RS danas je donela uredbu kojom je naložila vraćanje cena osnovnih životnih namirnica na nivo od 5. marta ove godine.

STANJE NESREĆE U FEDERACIJI BiH

Vlada Federacije BiH danas je donela odluku da se na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta proglasi stanje nesreće uzrokovane koronavirusom.

Na taj način daje se pravni osnov za delovanje u svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama, što podrazumeva nabavku opreme, angažovanje ljudstva i svega ostalog.

U Federaciji BiH su do sada koronavirusom zaražene četiri osobe.

Ukupan broj zaraženih osoba virusom korona u BiH je 24, od čega dvadeset u Republici Srpskoj i četiri u Federaciji BiH.

GRADSKI PREVOZ, PIJACE, ZGRADE…

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da se od jutros gradski i prigradski prevoz u Beogradu odvija po subotnjem redu vožnje i da je procenjeno da je to dovoljno “zato što manji broj ljudi koristi gradski prevoz”.

Vesić je gostujući na TV Prva izjavio da se situacija dnevo prati i da će linije, ako bude bilo potrebe, biti pojačane.

“Prigradske linije su redukovane kao i gradske, za oko 36 odsto, uz razliku da je na prigradskim linijama zabranjen ulaz na prednja vrata da bi se izbegao kontakt vozača sa putnicima. Svi autobusi se dezinfikuju od petka svake večeri, od Zavoda za biocide i na trase izlaze potpuno očišćeni i dezinfikovani”, rekao je Vesić.

On je rekao da će zgrade koje održava gradsko javno preduzeće biti dezinfikovane, a da će druge kompanije koje održavaju druge stambene zgrade biti u obavezi da to urade o svom trošku a ne o trošku stanara.

Vesić je rekao i da u Beogradu ima oko 300.000 ljudi starijih od 65 godina za koje će biti obezbeđen način da im se donese pomoć u lekovima i hrani, za šta će biti zaduženi volonteri, pripadnici civilne zaštite, zaposleni u opštinama i policija u krajnjem slučaju.

Prema njegovim rečima u radu gradskih pijaca se za sada ništa neće menjati, a kako je dodao očekuju se uputstva Ministarstva privrede.

„NEMA POTREBE ZA PANIKOM, ZA ZALIHAMA…“

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su trgovinski lanci u Srbiji dobro snabdeveni i da građani nemaju potrebe za pravljenjem zaliha.

Ljajić je gostujući na TV Prva rekao i da je Ministarstvo zdravlja poručilo nove količine maski i dezinfekcionih sredstava, i da veruje da će ih biti dovoljno u apotekama iako će tražnja biti povećana.

“Nema potrebe za stvaranje te vrste panike i ličnih zaliha, nadam se da će građani biti toliko samodisciplinovani da vode računa o svom zdravlju”, kazao je Ljajić.

On je dodao da je Vlada Srbije donela važne odluke da uvede stabilnost tržišta i da ograniči cene 36 proizvoda, kao i odluku o zabrani izvoza određenih životnih namirnica i zaštitne opreme.

Prema njegovim rečima, trgovci i apotekari mogli su do uvođenja vanrednog stanja da povećavaju cene proizvoda koji se najviše traže što, kako je dodao, jeste legalno ali nije bilo moralno, dok će sada biti kažnjavani po zakonu o vanrednom stanju ako povećavaju cene.

MAKRONOVO DRAMATIČNO OBRAĆANJE NACIJI

Francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju naciji u ponedjeljak uveče najavio je uvođenje drastičnih mera zbog širenja koronavirusa i usput utvrdio da je njegova država u ratu.

Kako je rekao u televizijskom obraćanju, od utorka u podne na snagu stupaju odredbe o radikalnom ograničenju kretanja svih građana pod pretnjom oštrih sankcija.

“Naše kretanje će biti striktno ograničeno najmanje dva tjedna, izjavio je pojašnjavajući da će izlazak iz domova biti dozvoljen samo radi najosnovnijih potreba”, rekao je Makron.

Objavio je i da do daljega obustavlja svoju kontroverznu penzioni reformu.

“Mi smo u ratu”, dramatično je utvrdio nekoliko puta tokom govora u kojem je rekao i da se odgađa drugi krug lokalnih izbora.

VUČIĆ NA VIDEO SASTANKU SA ANGELOM MERKEL (I) ZBOG KORONAVIRUSA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće danas “video sastanak” s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi B92.

Vučić i Merkle će razgovarati putem video konferencijske veze, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Ranije je najavljeno da će glavne teme razgovora biti nastavak dijaloga s Prištinom i, naročito, novonastala situacija posle izbijanja epidemije korona virusa.

Ranije je bilo predviđeno da predsednik Srbije u nedelju i ponedeljak poseti Berlin, ali je poseta odložena zbog izbijanja epidemije covid-19.

PRESEK STANJA U REGIONU: U HRVATSKOJ 56, U BiH 24, U CRNOJ GORI 0

Situacija u regionu se ne menja – broj zaraženih koronavirusom u kontinuitetu raste.

U Hrvatskoj je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, pa je ukupno zaraženih 56, od kojih je troje izlečeno, dok je u samoizolaciji gotovo 9.000 osoba, objavio je jutros Nacionalni štab civilne zaštite.

Ministar zdavstva Vili Beroš rekao je da su među novoobolelima po jedan iz Rijeke i Karlovca i petoro iz Zagreba, među kojima i jedan i kardiolog iz KBC Zagreb. On se zarazio u druženju s ljudima koji su se vratili sa skijanja.

U Republici Srpskoj registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona, saopštio je Radovan Višković, predsednik Vlade RS, nakon sastanka entitetskih zvaničnika u Banjaluci.

Istovremeno, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez potvrdio je za BHRT da je kod ženske osobe iz Orašja utvrđeno prisustvo koronavirusa. Nakon tri nova potvrđena slučaja zaraze virusom COVID-19, u Bosni i Hercegovini su trenutno zaražene 24 osobe.

Slovenačka vlada juče je objavila da je broj zaraženih premašio dve stotine.

U Crnoj Gori još uvek nema nijednog potvrđenog slučaja, desetine osoba pod nadzorom.

„LITIJE NA INTERNETU“

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije najavio je da se litije nastavljaju preko interneta, jer se Crna Gora suočava sa virusom opakijim od korone.

“To je virus – zakon o bezakonju”, rekao je on sinoć odgovarajući uživo na pitanja preko Fejsbuka i Instagrama.

Iz MCP su saopštili da je sinoćnje gostovanje Amfilohija jedan vid internet litije “na kojoj će se sabrati vernici iz raznih krajeva, ali u istoj ljubavi i veri kao i svakog četvrtka i nedelje do sada”.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

TRAMP HTEO DA KUPI NEMAČKU KOMPANIJU KOJA PROIZVODI VAKCINE, DOBIO NEGATIVAN ODGOVOR

Administracija Donalda Trumpa ponudila je “ogromnu sumu novca” kako bi dobila ekskluzivni pristup vakcini protiv koronavirusa koju je razvila nemačka kompanija, objavio je u nedelju Die Velt, a prenosi Politiko.

Prema tom članku, Tramp je pokušavao da kompaniju CureVac sa sedištem u Tibingenu – koja takođe ima svoje poslovnice u Frankfurtu i Bostonu – preseli u Sjedinjene Države (ili makar njeno istraživačko krilo) i razvije vakcinu “samo za SAD.”

Glasnogovornik nemačkog ministarstva zdravlja naveden kao jedan od izvora u tom članku potvrđuje takav američki pristup i tvrdi da je Berlin “veoma zainteresovan da osigura da se vakcine i aktivne supstance protiv novog koronavirusa razvijaju i u Nemačkoj i Evropi”.

U nedelju popodne, nemačko ministarstvo zdravlja saopštilo je Rojtersu da je njegov portparol tačno citiran u novinskom članku, potvrđujući da je Vašington pokušao da preuzme biofarmaceutsku kompaniju.

IPAK, TRAMP NIJE ŽELEO „VAKCINU SAMO ZA SAD“

Trampova administracija pokušala je da uveri nemačku firmu koja razvija moguću vakcinu protiv koronavirusa da svoj istraživački rad preseli u Sjedinjene Države, rekli su nemački zvaničnici, povećavajući bojazan u Berlinu da će predsednik Tramp pokušati da “otme” dosadašnje nalaze i da će vakcina biti dostupna samo u Americi.

Međutim, Njujork tajms piše da je namera predsednika SAD i njegove administracije bila da se proizvodnja preseli u tu zemlju kako bi se brže došlo do konačnog proizvoda, a u proizvodnju vakcine bio bi uključen još veći broj stručnjaka.

Američke vlasti i zdravstveni stručnjaci razgovarali su sa 25 kompanija koje se bave proizvodnjom vakcina – svaki pozitivan korak će biti prihvaćen i svako rešenje obelodanjeno pred svetom.

EU OGRANIČILA IZVOZ MEDICINSKE OPREME

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je sinoć da je EU ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica.

Ona je na svom Tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od koronavirusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU, prenosi N1.

Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo radi se sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.

“To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema”, objasnila je predsednica EK.

VANREDNO STANJE I U NJUJORKU

Čini se da je vrag odavno odneo šalu, a koronavirus toliko menja način života ljudi širom sveta, da će najvažniji grad na svetu, Njujork, od utorka uveče zvanično biti pod uslovima vanrednog stanja.

Škole, fakulteti, kafići, restorani, noćni klubovi, ništa neće raditi.

U Njujorku trenutno ima više od 700 potvrđenih slučajeva i gradski zvaničnici odlučili su se za radikalne korake.

Javni školski sistem Njujorka sa 1,1 miliona učenika, biće zaustavljen ove nedelje, što je najagresivniji i najspremniji napor da se uspori širenje koronavirusa.

“Veoma sam, veoma zabrinut što vidimo brzo širenje ove bolesti, i vreme je da preduzmemo dramatičnije mere”, rekao je gradonačelnik Bil de Blasio kasno u nedelju popodne.

“Ovo je odluka koju sam doneo bez radosti i sa puno bola.”

Gradonačelnik je takođe u nedelju uveče najavio da će narediti da se zatvore svi kafići i restorani, ograničavajući ih na dostavu hrane. Javne škole u ​​Long Ajlendu i okrugu Vestčester takođe će se zatvoriti ove nedelje, rekao je u nedelju vladin Andrju Kuomo.

UMESTO U IZOLACIJI BOLSONARO U ZAGRLJAJU FANOVA

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro snimao je selfije sa pristalicama tokom njihovog skupa u nedelju, privlačeći ponovo kritike kongresnih lidera zbog podsticanja velikih skupova koji bi mogli pogoršati širenje koronavirusa.

Time se oglušio o savete medicinskih stručnjaka koji su sugerisali da je neophodno preduzeti mere predostrožnosti nakon što je nekoliko članova njegove nedavne delegacije na Floridi testirano pozitivno na virus.

Predsednik je testiran negativno, kao i njegov američki kolega Donald Tramp posle njihovog sastanka, ali list iz Sao Paola izveštava da je Bolsonarov medicinski tim predložio da ostane izolovan do početka sledeće nedelje.

Kontroverzni lider nije poslušao savete i otišao je u drugu krajnost.

Imao je direktan kontakt sa svojim pristalicama, pipao njihove mobilne telefone, slikao se i razgovarao sa njima na udaljenosti manjoj od metar.

Komentar(1)

 1. re: "Najsmešniji virus"
  16. marta 2020. 11:04

  Sada kada je vanredno stanje jasno je da je veoma zabrinjavajuće to što su od 2012 većinom diletanti na vlasti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.