Koronavirus buknuo u domu za stare u Splitu: Zaraženo 36 štićenika i osam zaposlenih…

0

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je večeras da raste broj pozitivnih na koronavirus u splitskom domu za starije i nemoćne, sada ih 36, a sumnja se na zarazu u još nekoliko domova.

„Radi se o vrlo teško pokretnim i nepokretnim bolesnicima tako da je vrlo verovatno da je virus ušao s nekim od zaposlenih“, rekao je Capak za Novu TV upitan o situaciji u splitskom domu.

On je naveo da je od ukupno 53 testiranih štićenika doma, zasad njih 36 pozitivno na korona virus, među kojima desetoro čiji su nalazi bili poznati juče.

Zaraženo je i osmoro zaposlenih, dodao je Capak. 

Prema njegovim rečima, izvid je pokazao da su neki od korisnika imali temperaturu znatno ranije nego što se za to saznalo.

Capak je rekao da postoji sumnja na zarazu i u domovima u Sisku, Pločama i Vinkovcima, a potvrđeno je da je jedan pozitivan štićenik u Koprivničko-križevačkoj županiji. 

U utorak uveče evekuisano je 49 od 318 štićenika splitskog doma za starije i nemoćne pošto je potvrđeno da je njih desetoro zaraženo koronavirusom. Reč o korisnicima smeštenim na istom spratu, svi su imali neke simptome, pa su prebačeni u splitsku bolnicu. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da je još nekoliko korisnika doma, koji nisu s istog sprata, testirano na koronavirus, jer su imali temperaturu. 


Prema poslednjim podacima od 14 časova, u Hrvatskoj je 64 novoobolelih od koronavirusa i jedan preminulih, pa je ukupno 1407 zaraženih i 20 žrtava koronavirusa.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus