Panika, ali i neizostavni humor uvukli su se među Bračane, kojima statistika u vezi sa epidemijom koronavirusa baš i ne ide na ruku. Od 37 dosadašnjih testiranih, prema zvaničnim podacima čak ih je 22 pozitivno na koronavirus.

Iako zvaničnih podataka o tome kako se koronavirus proširio ovim ostrvom, Jutarnji list, pozivajući se na razgovore sa meštanima, donosi jednu od verzija po kojoj je sve počelo zbog nasledstva bogatog 81-godišnjeg čoveka, zbog čega je i cela ostrvska afera dobila nadimak „COVID-81“-

Od 22 zaraženih na Braču, dvoje je u splitskoj bolnici, među kojima je i takozvani „nulti“ pacijent koji je od 11. do 17. aprila boravio u splitskoj bolnici na Firulama, vratio se na ostrvo u velelepnu kuću u Nerežišćima, a kako je reč o starijoj osobi starosti 81 godinu, pa još neženji i slabo pokretnom, koji desetak koraka može da napravi jedino uz pomoć hodalice, priskočili su mu dvojica nećaka koja se inače brinu o njemu. Uz njih i njihove supruge, pa rođaci, rodbina koja mu je bila pri ruci, pre ulaska u starački dom, početkom ove nedelje, 4. maja. Naime, Nerežišćanu je potrebna 24-satna nega.

„Ma to vam je na Braču, kao i u svih malim mestima, normalno. To vam je tradicija da kad dođete iz bolnice, svi vam dođu u posetu. Sad je krenula priča o nasledstvu, ima doduše i tu malo istine. Došla je rodbina da pomogne starcu, sam je, bolestan, iako simptoma COVID-19 nije imao“, navodi neimenovani izvor Jutarnjeg lista.

„Kada je primljen u supetarski Dom za starije u ponedeljak, došao je s negativnim nalazom na virus, nije imao nikakve simptome bolesti COVID-19. Ali njegova susetkinja iz Nerežišća, takođe starije dobi, 80-godišnjakinja, imala je sve simptome, temperaturu više dana, a kako je hroničan bolesnik, nakon testiranja utvrđeno je da je ona pozitivna. Ona je našem Nerežišćanu donosila obrok, kolače… Pa susedi su! Sada je gospođa u splitskoj bolnici i kažu da baš nije dobro, ima upalu pluća, dok je nalaz gospodinu iz Nerežišća ponovljen. U petak mu je bio pozitivan! A i dalje se dobro oseća. I njega su u petak u 11 sati prebacili u Split, opet u bolnicu“, navodi izvor Jutarnjeg lista.

Jutarnjem listu je potvrđeno da je Nerežišćanin 11. aprila pri prvom prijemu u splitsku bolnicu testiran na SARS-CoV-2 i bio je negativan, ali da pri otpuštanju iz bolnice 17. aprila testiranje nije provedeno. Zatim je 18 dana proveo kod kuće, kada su i bile sve te posete rodbine i suseda, da bi 19. dana od povratka iz Splita bio smešten u supetarsku ustanovu za starije.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, direktorka doma, poučena iskustvom i nalozima epidemiologa, odmah je korisnika iz Nerežišća smestila u zasebnu sobu, zadužila samo jednu medicinsku sestru da se brine o njemu. To je bilo pravilo doma za sve spoljne korisnike, da budu u 14-dnevnoj samoizolaciji, a i posete štićenicima bili su zabranjeni od 2. decembra, prvo zbog gripa, pa se ta zabrana samo potvrdila 27. februara ove godine zbog pandemije COVID-19. No kada se zahuktala priča o zarazi, Nerežišćanin je testiran i u petak (8. maja) i njegov nalaz bio je pozitivan. Medicinska sestra koja se brinula samo o njemu u petak je bila negativna, a niko od korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovima nema nijedan od simptoma COVID-19.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.