“Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu, čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan…”: Špigel pisao da je Srbija otišla najdalje u ograničavanju pravne države od zemalja Zapadnog Balkana…

9
BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Evropi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su vanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlasti i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše danas nemački list Špigel (Der Spiegel).

List piše da u Srbiji opozicioni političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji “gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru”.

Pri tome se, podseća Špigel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još krajem februara smejao na račun virusa, da bi nešto kasnije usledio zaokret i on je mimo parlamenta proglasio vanredno stanje što je dovelo “do ozbiljnih ograničenja osnovnih prava i javnog života” Srbije, “iako je ona i sada srazmerno malo pogođena korona krizom”.

List piše da u Srbiji “ustvari samo parlament ima pravo da proglasi vanredno stanje, ali da rupa u ustavu to dozvoljava i predsedniku, ako je zakonodavna vlast sprečena”, što je Vučić i iskoristio pozivajući se na zabranu okupljanja zbog pandemije.

“To nije prvi put da predsednik zaobilazi ustav. Tako je Vučić, na primer, i šef svoje Srpske napredne stranke iako mu ustav zabranjuje da pored predsedničke obavlja još neku funkciju”, piše Špigel i ocenjuje da “srpsko rukovodstvo ni inače ne pokazuje skrupule u potkopavanju ustava”.

Navodeći da su u Srbiji uvedena rigorozna ograničenja i zabrane kretanja, posebno za starije građane, da je veći broj ljudi zbog kršenja tih zabrana završio i u zatvoru, i da je vlada tek posle masovnog negodovanja zbog hapšenja novinarke Ane Lalić odustala od namere da centralizuje pravo na informisanje, list prenosi ocenu predsednice srpskog Helsinškog komita Sonje Biserko da je “žalosno što EU u ovom trenutku ne želi da vidi šta se u Srbiji događa”.

“Oni gaje nadu da će Vučić doprineti rešavanju kosovskog konflikta, i zato na unutrašnjem planu ima odrešene ruke”, kaže Sonja Biserko za Špigel.

Nemački onlajn dnevnik piše da Aleksandru Vučiću, za kojeg se navodi da je 90-ih bio ministar informisanja i ultranacinalistički ratni huškač, a sada se svakodnevno na televiziji predstavlja kao lider i spasilac Srbije, “jačanje nadležnosti u stvari ne bi bilo potrebno, pošto već godinama vlada bez ograničenja”.

“Prvobitno za 26. april zakazane, a zbog pandemije odložene izbore, njegova bi partija verovatno ubedljivo dobila, delom i zato što većina opozicionih partija namerava da ih bojkotuje. U zemlji, međutim, raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nepostojanja socijalne i ekonomske perspektive za većinu ljudi. Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu, čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan”, konstatuje Špigel.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

9 KOMENTARA

 1. Natasa Kandic, sonja Biserko, i “opzicioni” Obradovic su sagovornici gospodina Verseka!
  Pametnom – dovoljno!

 2. kako vi tucete muckisvoj narod na demonstracijama u berlinu i franfurtu za vas je srbija olicenje demokratije na celu sa presednikom vucicom

 3. Pa to je “mozak”u Srbiji.
  Oni znaju uvek sve.”Spasioci”za sve.
  A kako znamo vec svi
  Ispod nivoa je komentarisati dalje jer tu su najveci umovi sveta Srbije naravno pa realnost uvek na delu.
  PLAN PRIPRAVNOST SPOSOBNOST MA VRH.ALAL VERA.
  0.

 4. Zalosno kako je se on poneo za vrijeme Pandemije i narod zatvorio a sam iskotistio vrijeme da obidze cjelu Srbiju i da se seta.Da li je on proveo i jedan vikend u izolaciji.

 5. Da li neko od ovih tzv strucnjaka… vidi i to da cemo poludeti kao narod..Da li nam neko brine za psihicko zdravlje???? Ne znam za ostale ali ja definitivno ne m9gu viseeeee….

 6. Sta drugo ocekivati od izdajica,stranih petokolonasa ,zapadnih placenika ,nego da rade onako kako gazda naredi.”Krizni stab”
  popunjen poslusnicima sa glupim izjavama kao Kon ona plavusa sto kaze da bi nas 100 hiljada umrlo da “oni” nisu ovako
  postupili.Stotinu hiljada ,mozda sa 300 miliona stanovnika bez karantina a ne 6.5 miliona zatvorenih po kucama.Zalosno!

Comments are closed.