“Korona-kašljač”, “karantin-kilogrami”, “šmrcosram” i “korona-friz”: Kako je Holandija dobila 700 novih reči u vreme pandemije

1
Foto: Profimedia

Holandski ekvivalenti za izraze “korona-kašljač”, “zabrana rukovanja” i “karantin party” neke su od novih reči u holandskom jeziku iskovane tokom pandemije koronavirusa, navodi se u novom internet rečniku.

Rečnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 reči, a inicijativa je glavnog urednika standardnog rečnika Van Dale, Tona den Bona, objavila je televizija NOS.

U rečniku ima puno složenih reči, kao što su “korona-kriza” i “korona-kašljač”, izraz koji se koristi za ljude koji namerno kašlju na policajce kada ih uhapse, prenosi N1.

Lista uključuje i nove složenice kao što su “karantin-kilogrami” ili “korona-friz”.

Lingvista procenjuje da bi moglo da se u standardni rečnik trajno doda 70 reči povezanih s pandemijom i uveren je da će jedna od njih biti “društvo metar i po distance”.

Prestižni Oksfordski rečnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu uneo nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući “covid-19”, „samoizolacija”, “socijalno distanciranje” i “izravnati krivulju”.

Novi holandski glagol koji znači “gomilati poput hrčka”, već je postao klasičan primer, omiljen među štedljivim Holanđanima. Ali ima i negativno značenje u svetlu sebičnog gomilanja toalet papira.

A nakon izraza “strah od letenja”, koji osećaju ekološki svesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz “šmrcosram”, što oseća osoba koja iznenada mora da kine pred drugima.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

1 KOMENTAR

Comments are closed.