Konjuktivitis može da bude znak rane infekcije koronom: Američki oftalmolozi tvrde da su uočili još jedan simptom Covid-19

0
Foto: Profimedia

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tome da i konjuktivitis, poznat i kao crvenilo očiju, kod nekih pacijenata može da ukaže na rani znak infekcije koronavirusom, piše Hina.

Društvo je preporučilo kolegama da se zaštite dok pregledaju pacijente s upalom očne ovojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme.

Oni su se pozvali na dve kineske studije sprovedene na pacijentima hospitalizovanim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u proseku kod svakog tridesetog pacijenta, a u drugoj kod svakog dvanaestog.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirusNedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija – gubitak čula mirisa. U Nemačkoj je to ustanovljeno u proseku kod čak dva od tri pacijenta. U Južnoj Koreji, gde je testiranje bilo najrasprostranjenije, kod njih 30 odsto.

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom – povišena temperatura, suvi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripa koji nastupaju naglo, simptomi Covida-19 u ranoj se fazi razvijaju danima.

Neki su kliničari među ređim ranim simptomima detektovali i bolove u grlu i gastrointestinalne probleme.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?