Ko najčešće završi na intenzivnoj nezi zbog korone: Izgleda da su važni imunitet i ponašanje, a tu Covid-19 najviše pogađa muškarce

0
Foto Profimedia

Među pacijentima na odeljenjima intenzivnog lečenja u Covid-19 bolnicama najveći broj je gojaznih muškaraca, ali stručnjaci još nisu sigurni zbog čega.

Ono što se kao uzorak počelo da se pojavljuje u Kini, dobilo je potvrdu u bolnicama u Evropi i u Sjedinjenim Državama.

“Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme s koronavirusom i među njima je više gojaznih nego mršavih”, rekao je Derek Hil, profesor medicinske radiologije na Kings koledžu u Londonu.

Dosadašnje statistike iz britanskih odeljenja intenzivne nege potvrđuju taj fenomen: 73 odsto pacijenata su muškarci, a 73,4 odsto ih ima prekomernu telesnu težinu.

Takođe, kod gojaznih muškaraca uočena je manja verovatnoća ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.

Oko 42,4 odsto pacijenata s indeksom telesne težine (BMI) nižim od 30 ozdravilo je i pušteno je kući, u poređenju s 56,4 odsto onih s indeksom manjim od 25, prenosi Jutarnji list.

I na odeljenjima intenzivne nege u francuskim bolnicama “vrlo je veliki udeo pacijenata s prekomernom telesnom težinom”, rekao je lekar intenzivne nege Metju Šnit iz pariske bolnice Pitie-Salpetriere. “Tri četvrtine su muškarci”.

Slično je u New Yorku.

“Procenila bih da muškarci čine 80 odsto pacijenata koje dovoze na intenzivnu”, rekla je doktorka Hani Sbitani, koja leči obolele od Covid-19 u bruklinskoj bolnici.

Zašto muškarce Covid pogađa u tolikoj meri? Stručnjaci kažu da je prerano za zaključak.

“Za sada je to samo zapažanje”, rekao je Žan-Fransoa Delfrai, koji vodi naučno savetodavno telo francuske vlade o koronavirusu.

“Još nemamo objašnjenje. Ja sam vrlo ponizan prema tom virusu. Nismo čuli za njega do pre tri i po meseca i suočeni smo s puno nepoznanica”, kazao je.

Neki stručnjaci misle da nije muška ranjivost ono što čini razliku, nego ženska imunološka snaga.

“Urođeni imunitet kod žena je bolji, naročito pre menopauze”, rekao je Pje Delobel, šef odeljenja za zarazne bolesti u Univerzitetskoj bolnici u Tuluzu.

Džejms Gil, profesor na medicinskom fakultetu Vorvik, kaže da je zasad jedna teza ona po kojoj žene imaju agresivniji imunološki sistem, odnosno veću otpornost na infekcije.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

“Druga je da se muškarci jednostavno ne brinu toliko za svoj organizam, među njima je više gojaznih, konzumenata alkohola i pušača”, rekao je i dodao da bi odgovor mogao da bude u kombinaciji biologije i ponašanja.

To izaziva posebnu zabrinutost u Americi gde je 42 odsto odraslih gojazno, po podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je upozorio da je među osobama s BMI-jem većim od 40 uočen veći rizik za teži oblik Covida-19.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?