“Kineski tim eksperata je najdragoceniji resurs koji imamo u borbi protiv koronavirusa”: Premijerka Brnabić izrazila zahvalnost Kini i njenim lekarima

0
Foto: Nedeljnik

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa timom kineskih eksperata, koji su doputovali specijalnim letom iz Kine i tom prilikom je zahvalila Pekingu na podršci, medicinskoj opremi i timu medicinskih stručnjaka.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Brnabić je ocenila da je kineski tim eksperata najdragoceniji resurs u borbi sa širenjem zaraze.

“Kina je zemlja koja se na izuzetan način suprotstavila virusu COVID-19 i neizmerno smo srećni što ste ovde sa nama. U ovom trenutku ne postoje ljudi na svetu koji znaju više o ovoj zaraznoj bolesti i čija iskustva bi bila korisnija nama koji trenutno bijemo bitku sa korona virusom. Mnogo vam hvala još jednom što ste sa nama”, navela je Brnabić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Kine Čen Bo.

Medicinski stručnjaci iz Kine prisustvovali su zasedanju Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, kojim predsedava Brnabić a koji čine ostali ministri u Vladi Srbije, kao i tim srpskih lekara i epidemiologa.

Kako se navodi, na tom sastanku je još jednom naglašeno da su mere izolacije i samoizolacije ključne i najefektivnije sredstvo u borbi sa širenjem zaraze izazvane tim virusom i dogovoreno je da će kineski stručnjaci srpskim epidemiolozima pomagati u praćenju stanja i donošenju novih mera.

Medicinski stručnjaci doputovali su u subotu uveče iz Šangaja, specijalnim letom i na aerodromu ih je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U avionu je dopremljena i medicinska oprema, na kojoj se Vučić u subotu uveče još jednom srdačno zahvalio predsedniku Kine Si Đipingu.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus