“Niš se oporavio, u Beogradu danas bolje, u Novom Sadu odlični rezultati…”: Vučić o stanju epidemije u Srbiji…

0
BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kada su razgovarali o rezultatima zajedničke borbe protiv epidemije koronavirusa u Srbiji i pomoći koju je Kina pružila našoj zemlji.

Nakon sastanka, predsednik Vučić i ambasadorka Čen Bo razgovarali su sa timom kineskih lekara i stručnjaka koji su pre više od mesec dana došli u Srbiju kako bi pomogli u borbi protiv COVID-19.

“Kineski stručnjaci su u Srbiji bili šest nedelja. Nigde nisu ostali toliko dugo da pomognu, i epidemiološki i psihološki, da znamo da nismo sami”, rekao je Vučić, prenosi Blic.

Pomogli su nam, kako je rekao Vučić, znanjem, iskustvom, savetima, “ali su pokazali i neverovatnu marljivost i izuzetnu posvećenost”.

“Bili su u skoro svim gradovima, dva puta u Nišu, kad god je tamo bila krizna situacija, tražili kako da se poprave mere, da se bolnice dezinfikuju, poboljša disciplina. Bez porodica su već šest nedelja da bi pomogli Srbiji”, naglasio je Vučić, koji je istakao da da će tri lekara ostati u Srbiju, dok se tri vraćaju u Kinu, ali će još tri doći iz te zemlje.

Govoreći o stanju u zemlji, on je naveo da se Niš oporavio, da su u Beogradu bolji rezultati danas nego juče, i da su u Novom Sadu rezultati odlični.

Kazao je i da očekuje u narednom periodu različite vrste opreme i robe koje su nama potrebne iz Kine, ali i u vezi sa drugim ugovorima.

“Kineska vlada nam je omogućila po mnogo povoljnijim cenama da nabavljamo respiratore i ostalu opremu. Očekujemo da iz Kine krenu dva voza sa 40 vagona, i da za oko 20 dana budu u Srbiji sa svim tim stvarima”, rekao je Vučić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus