Njujork je postao epicentar epidemije koronavirusa u SAD, a zbog prepterećenosti zdravstvenog sistema „Velike jabuke“ Pentagon je u taj grad uputio jedinicu za posmrtne poslove, hiljadu vojnih lekara i podigao najveću privremenu bolnicu na kontinentu.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, sekretar u Ministarstvu odbrane zadužen za Kopnenu vojsku Rajan Makarti je 9. aprila potvrdio da se jedinica za posmrtne poslove, odnosno 111. pozadinska četa raspoređuje u Njujork.

„Garantujem vam da ćete otići“, poručio je Makarti vojnicima ove jedinice u bazi Fort Li u Virdžiniji i dodao da će morati da rade svoj posao dokle god se ne pronađe vakcina, kao i da se psihički pripreme za ono što ih čeka.

Prema navodima Njujork tajmsa, 42 oficira ove jedinice pomagaće njujorškim vlastima u upravljanju mobilnim gradskim mrtvačnicama.

Kako bi se rasteretio zdravstveni sistem grada, Njujork je nabavio 45 mobilnih mrtvačnica, a još 85 uputila je federalna agencija za vanredne situacije, dok i 111. pozadinska četa koja se sada šalje tamo raspolaže sopstvenim vozilima tog tipa.

Procenjuje se da će na taj način gradske bolnice i mrtvačnice biti rasterećene trenutnog pritiska i nedostatka kapaciteta.

SAD ima najveći broj obolelih od koronavirusa u svetu. Najugroženija je država Njujork. Do 11. aprila zabeleženo je 7.844 preminulih i 170.512 zaraženih, od čega većina u istoimenom gradu. To je zdravstvene i pogrebne službe Njujorka stavilo pred test kakav nije zabeležen ni tokom napada 11. septembra 2001. godine.

„Kako bi se izbegao scenario iz italijanskih gradova sa nedovoljnim brojem postelja za bolesne i gde su preminuli polagani u crkve ili na ulice, njujorškim bolnicama i vlastima sada pomažu vojska, nacionalna garda i federalne agencije“, navodi portal.

U Njujork stiže i više od 1.000 vojnih lekara i drugog medicinskog osoblja kako bi pomoglo sve većem broju obolelih. Oni će raditi u kongresnom centru Džejkob K. Dževic na Menhetnu koji je inžinjerijski korpus SAD pretvorio u najveću privremenu bolnicu na severnoameričkom kontinentu sa 2.500 ležajeva.

Centar je prvobitno bio namenjen za prihvat neinfektivnih pacijenata iz njujorških bolnica, ali sada je stavljen u funkciju borbe protiv epidemije.

U Njujorškoj luci nalazi se vojni brod bolnica USNS Komfort sa 1.000 ležajeva. Njega je američko ministarstvo odbrane takođe odlučilo da koristi za lečenje obolelih od koronavirusa.

Portal dodaje da je američki pristup upotrebe vojske u vanrednim situacijama sa velikim brojem stradalih bio primenjivan i u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Jedinice JNA su pomagale u asanaciji terena, odnosno uklanjanju i sahranjivanju posmrtnih ostataka posle katastrofalnog zemljotresa u Skoplju 26. jula 1963. godine, kada je poginulo više od 1.000 ljudi.

Vojska je pomagala u raščišćavanju ruševina, pronalasku posmrtnih ostataka i njihovom sahranjivanju na gradskom groblju u Skoplju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.