“Kako smo se navikli na život sa gripom, tako ćemo i sa koronom, ako opstane…”: Dr Kon i Dr Kisić o jeku epidemije, ublažavanju mera, vakcinama…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Na današnjoj konferenciji za medije o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji govorili su dr Predrag Kon i dr Darija Kisić Tepavčević.

Posle saopštavanja aktuelnih podataka o broju novozaraženih i preminulih od posledica bolesti COVID-19, dr Kon i dr Kisić Tepavčević govorili su i o eventualnom ublažavanju mera, broju zaraženih na Institutu “Torlak, efektima BCG vakcine u suzbijanju koronavirusa…

Epidemiolog dr Predrag Kon ponovio je da se nalazimo u jeku epidemije i da su pred nama sada dve mogućnosti.

“Jedna opcija je da virus uđe u osetljivu populaciju i da padne u vodu sve ono što smo do sada uradili, a druga je da se zabrane svi kontakti. Ja nisam za zabranu kao za zabranu, već mi je cilj da dođe do svesti ljudi da su kontakti u ovom trenutku neprihvatljivi”, objasnio je Kon.

On je dodao i da pokušava da objasni da je trenutno najosetljivi period gde se sve lomi.

“Možemo da potisnemo virus do te mere da se on ne podigne ponovo. Virus ima snagu samo kada ima puno onih koji su zaraženi. Kada se ti brojevi smanje, virus ne može toliko da deluje”, rekao je Kon.

Dr Kon je ponovio: “Mi smo i dalje dobro…”.

Govoreći o ublažavanju mera u suzbijanju koronavirusa, Kon je rekao da će do toga sigurno doći, ali prateći iskustva drugih zemalja koje se budu odlučile na takav korak, kao i da o tome odlučuju samo brojevi zaraženih.

“Brojke su brojke, one odlučuju…”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, poslednja mera koja bi trebalo da bude ukinuta je otvaranje škola.

On je izjavio da je uvek za varijantu letnje škole, ali da ona verovatno neće naići na odobravanje.

“U epidemiološkom smislu, to je najbolja varijanta. Jer virus se ne može širiti tako lako tokom leta. Na taj način bi bio stvoren jedan bedem za jesen”, rekao je Kon.

On je naglasio da se rizici od širenja virusa moraju pravilno procenjivati i da se na osnovu toga donesu odluke o relaksiranju mera.

“Kafići su rizik, javna okupljanja su, takođe, rizik. Ali život mora da se odvija, ovo ne može trajati zauvek”, rekao je Kon.

“Svakako će doći do popuštanja i relaksacije mera, i prvo bi trebalo osloboditi one koji najviše trpe izolaciju, ali da se moraju obezbediti okolonosti koji neće dovesti do toga da se oni zaraze”, rekao je Kon.

“Pratićemo iskustva drugih, nismo sami na svetu”, rekao je Kon i ogradio se da su ovakva razmišljanja njegov lični stav.

Kon je dodao i da “kako smo se navikli na život sa gripom, tako ćemo se navići i na koronu, ako bude opstala”.

“A i tada, ako bude bila pronađena vakcina, ponovo će biti istih dilema u vezi sa vakcinacijom, kao i u svim epidemijama do sada”, rekao je Kon.

Upitan o efektima BCG vakcine u suzbijanju koronavirusa, Kon je rekao da će se tek raditi naučna istraživanja i provere na tom planu.

“Ima neke u logike u tome, jer se ispostavilo da je u nekim zemljama koje su najpogođenije koronavirusom, bilo najmanje vakcinacije BCG vakcinom, rekao je Kon.

“Što se nas tiče, mi smo svi vakcinsani tom vakcinom još po rođenju”, rekao je Kon.

On je objasnio da je kod BCG vakcine i dalje nejsno kako povećava ćelijski imunitet.

Dodao je i da se ona eventualno daje pacijentima obolelim od karcinoma bešike, ali da nikom nije jasno kako ona u tom slučaju deluje, ali da se pokazalo da deluje u određenoj meri.

Na Institiutu Torlak koronavirusom je zaraženo 12 radnika, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

“Na Torlaku je zaposleno 223 osobe, kod 12 je potvrđeno prisustvo virusa”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus