Kako skinuti stomak: Deset praktičnih saveta za smanjenje obima struka

  0

  Danas se mnogo govori o dijetama i o redukciji masti u ishrani, i pojavilo se novo stanovište da su masti, zapravo, korisne.

  U prošlosti se verovalo da su one razlog gojenja i bolesti zbog čega je preporučivano da se izbegavaju, ali njih koristimo u svakodnevnoj ishrani i one su posle ugljenih hidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

  Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: daju nam energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, učestvuju u sintezi antitela i nekih hormona, izvor su toplote itd.

  Ukupni unos masti u ishrani odraslih osoba ne prelazi 25 – 30 odsto dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10 odsto i manje potreba namiri iz masti životinjskog porekla (zasićenih masti). U ishrani dece i mladih, kao i kod osoba čije su energetske potrebe uvećane, udeo masti može da se uveća na 30 – 35 odsto energetske vrednosti dnevnog obroka, prenosi zagrebački N1.

  Međutim, masno tkivo na stomaku nije stvar estetike nego ozbiljno može da utiče na naše zdravlje, jer višak kilograma u području stomaka može da dovede do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog pritiska, problema s plodnošću, štitnom žlezdom i mnogih drugih bolesti. Masnoća na stomaku i struku nisu nastale preko noći pa se isto tako neće preko noći ni istopiti.

  Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć vežbi i smanjenog unosa kalorija može da se ubrza ako promenimo dosadašnje životne navike.

  Ordinacija.hr donosi 10 korisnih saveta uz koje je moguće smanjiti obim struka/stomaka i poboljšati zdravlje:

  1. Smanjiti unos ugljenih hidrata tokom dana

  2. Paziti na unos „dijetalne“ prerađene hrane s puno dodate soli i konzervanasa

  3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina

  4. Iz ishrane izbaciti so (smanjiti je), gazirane sokove, alkohol

  5. Iz ishrane izbaciti hleb i sve pekarske prerađevine, kao i masne prerađevine

  6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje i/ ili fizičku aktivnost

  7. Obavezno hranu podeliti u 5-6 manjih obroka

  8. Povećati unos tečnosti (tj. vode) na oko dve litre dnevno

  9. Smanjiti stres (koliko je moguće) i

  10. Ne izbegavati fizičku aktivnost

  Kako skinuti salo sa stomaka?

  Salo na stomaku nikako nije lep prizor, ali vi možda i niste odgovorni za njegov nastanak. Naime, salo na stomaku može biti posledica jednostavno loše genetike, na šta često ne možete da utičete.

  U drugom slučaju ono može biti rezultat loših životnih navika i nepravilne ishrane.

  Ako dnevno nemate baš nikakvu fizičku aktivnost, vaše masti će se gomilati ispod kože i to najčešće prvo na stomaku, što rezultira stvaranjem sala na stomaku. 

  Redovna, svakodnevna fizička aktivnost nije samo stvar moderne filozofije života, ona je zaista neophodna za razgradnju masnih naslaga.

  Dakle kako skinuti stomak?

  Uz svakodnevnu fizičku aktivnost što može biti čak i šetnja od nekih pola sata ili sat, važno je i da određene namirnice redukujete.

  Izbacite hleb i pređite na neku zdraviju varijantu kao što su integralne pločice.

  Smanjite unos šećera koliko god je to moguće i trudite se da slatkiše zamenite voćem i medom.

  Izbacite gazirana pića i nažalost pivo, jer je opšte poznato da iako ima neke dobre materije pivo je veliki krivac za pozamašan stomak, naročito kod muškaraca.

  Nema tu neke preterane filozofije, salo sa stomaka neće nestati bez malo truda. Ali ni rigorozne dijete nisu nikakvo rešenje.

  Vodite se savetima koje smo vam gore istakli i smanjićete stomak, i postepeno doći do željene figure.

  Čak i da usvojite makar 5 od ovih 10 saveta rezultati neće izostati.

  Pa šta čekate?