U Crnoj Gori je danas potvrđeno 5 novih slučajeva korona virusa, što je ukupno 21 slučaj od kako je pre pet dana registrovana pojava ovog vida gripa u zemlji.

Pod zdravstveno sanitarnim nadzorom je 5.565 osoba koje su boravile u zemljama sa raširenom infekcijom, saopštio je Institut za javno zdravlje.

U Crnoj Gori je od 13. marta na snazi set restriktivnih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze, od zabrane javnih okupljanja do objavljivanja identiteta osoba koje su u samoizolaciji.

Tu poslednju meru Vlade, kritikovao je deo nevladinog sektora uz ocenu da je reč o kršenju ustava i ograničavanju prava na privatnost.

„Procenili smo da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka“, odgovor je crnogorskog premijera Duška Markovića koji je u današnjem obraćanju javnosti naveo da se Vlada na taj korak odlučila zbog kršenja mere samoizolacije.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH saopšteno je da je kod još jedne osobe u Konjicu potvrđeno prisustvo koronavirusa, čime je broj zaraženih u Federaciji BiH porastao na 35.

Broj zaraženih u Konjicu popeo se na 11, a u celom Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) iznosi 17.

U RS se danas broj pozitivnih na korona virus povećao na 90, a ukupan broj zaraženih u celoj BiH na 125.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Na Kosovu i Metohiji danas su otkrivena još dva nova slučaja korona virusa, čime je broj zaraženih povećan na 33, od kojih je jedna osoba jutros preminula.

Radi se o osobi iz sela Vrapčić u opštini Gnjilane, staroj 50 godina, i osobe iz sela Domanek u opštini Mališevo, stara 53 godina.

„Do nedelje, 22. marta 2020. godine, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta javnog zdravstva (NIJZ) testirano je ukupno 577 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, od toga ukupno je 33 slučaja pozitivnih na COVID 19“, navodi se u saopštenju NIJZ.

Ta Labratorija saopštava da neprekidno 24 sata dnevno komunicira i nadgleda sve kontakte do sada zaraženih osoba, koje su obavezali da se samoizoluju i potraže lekarsku pomoć ako imaju simptome. 

„Do danas je kontaktirano 560 osoba koje su bile u dodiru sa osobama koje su pozitivne, i pod nadzorom su“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.