Kako radi respirator i zbog čega je tako važan u spasavanju ljudskih života

0
Foto: Profimedia

Države širom sveta pokušavaju da obezbede što veći broj respiratora u svojim bolnicama za pacijente zaražene koronavirusom, prenosi Gardijan.

Koliko su respiratori postali traženi na tržištu ukazuje i činjenica da je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio nedavno izjavio da mu je potrebno više od 15.000 respiratora, jer se procenjuje da će Njujork postati žarište virusa korona. Čak i proizvođači nude pomoć u proizvodnji potrebnih aparata za disanje.

Dok većina osoba zaraženih ima blage simptome virusa COVID-19, oko 6 odsto obolelih na svetu ima težu kliničku sniku i njima su potrebni respiratori.

Šta je, uopšte, respirator i kako funkcioniše?

Mehanički respiratori su mašine koje obezbeđuju podršku za disanje pacijentima sa teškim respiratornim problemima koja pogađaju pluća.

Pacijent prvo dobije sedative koji pomažu da se mišići u telu opuste, a zatim se vrši intubacija – kroz usta se postavlja cev u dušnik.

Cev za disanje se, potom, prikači za respiratorni aparat i medicinsko osoblje na aparatu može da podešava brzinu dotoka vazduha i kiseonika u pluća.

U kom trenutka pacijent mora da se priključi na respirator?

Pulmolog i predsednik Kraljevskog koledža lekara u Australiji dr Džon Vilson smatra da pre intubacije pacijentima pokušavaju da povećaju dotok kiseonika na druge načine. U pitanju su “neinvazivne”metode koje mogu uključivati i maske sa kiseonikom.

Međutim, profesor Univerziteta u Melburnu Dejvid Stori smatra da u slučaju koronavirusa medicinsko osbolje nastoji da izbegne “neinvazivne” metode, jer bi pacijenti i dalje kašljlali i tako povećali mogućnost da zaraze osoblje bolnice.

Ukoliko dođe do “respiratornog zastoja”, odnosno, ako broj udisaja po minutu skoči sa 15 na 28 udisaja, radi se o jasnom signalu da će respiratori biti potrebni.

Koliko brzo i dugo pacijentu treba respiratorni aparat?

Profesor Sara Ranganatan smatra da kada se kod pacijenta primeti teže disanje, on automatski mora biti prikačen na aparat.

“Pacijent se na kratko može koristiti maskama i torba sa kisonikom, ali je uobičajeno da oboleli mora da se priključi na respirator u roku od 30 minuta”, rekao je Ranganatan.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Profesor Dejvid Stori smatra da postoji opasnost, da se kod teže obolelih od virusa korona razvije akutni respiratorni distres sindorm (ARDS) koji je opasan po život. Zato je važno da respiratori isporučuju manje količeni vazduha i kiseonika, ali sa većom stopom. Pacijent zbog toga može biti na respiratoru i nedeljama.

Iz svega navedenog, jasno je koliko su respiratori važni i zašto se ne sme dopustiti da respiratora nema dovoljno za sve.

Najbolji mogući način da se potraga za respiratorima smanji je da ima manje zaraženih. Stoga je jako važno pridržavati se svih zdravstvenih mera i pravila koja su propisali zdravstveni sturčnjaci. Pre svega, lična higijena i socijalna distanca.

“Zdravstveni radnici su zabrinuti za trenutni broj pacijenata kojima je potreban respiratorni aparat za disanje”, kaže profesor Vilson.

“To u ovom trenutku znači da mnogi budući oboleli neće moći da koriste respiratore. Nemojmo dozvoliti da medicinsko osoblje i porodica moraju da odlučuju kome treba produžiti život, a kome ne”, reka je Vilson za Gardijan.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus