Kako je žena sahranjena u tuđoj grobnici, i mrtvom proglašena živa žena: Skandal sa zamenom pacijenata trese Hrvatsku

0
Beta - AP Photo/Daniel Cole

Koristeći dosad poznate i objavljene podatke, kao i informacije iz više anonimnih, ali pouzdanih izvora, Slobodna Dalmacija pokušala je što preciznije da rekonstruiše priču koja je snažno odjeknula u hrvatskoj javnosti, o zameni pacijentkinja u splitskom KBC-u, ali ne o tek “još jednoj zameni”, već o pravoj tragediji koja nikako nije smela da se dogodi.

O Mari Tonki Devčić iz Seget Vranjice javnost je, iako ne po njenom imenu, već imala priliku da čuje. Radi se o korisnici Porodičnog doma za starije Florence iz Seget Vranjice, nepokretnoj ženi koja je u jeku pandemije korona virusa zbog povišene temperature i u skladu sa protokolom koji je osoblje doma striktno poštovalo, prijavljena epidemiološkoj službi i 10. aprila iz Doma odvedena u splitski KBC, gde je, takođe prema protokolu, testirana i na virus, o čemu je tada i Krizni štab obavestio javnost, prenosi Jutarnji list.

Radi boljeg razumevanja, treba objasniti kako uopšte izgleda dolazak u Covid-bolnicu na Križinama: osobe sa temperaturom, koja je znak mogućeg oboljenja izazvanog korona virusom, dolaze na prijem bolnice ispražnjene od svih drugih bolesnika i preseljenih na Firule, kako bi mogla da primi zaražene bolesnike.

Bolesne osobe sa prijema koje zahtevaju hospitalizaciju upućuju se na infektivno odeljenje, gde se testiraju; pozitivni nalaz znači smeštanje u bolnički stacionar na Križinama, a negativni nalaz – upućivanje u bolnicu na Firulama, na odeljenje u skladu sa pacijentovim stanjem.

Prvi test Mare Tonke Devčić – koja je, usput rečeno, zbog visoke temperature slabo reagovala – bio je, kako je tada rečeno, pozitivan, zbog čega su odmah testirane i druge dve korisnice doma iz iste sobe, a naknadno i svi ostali korisnici, kao i svo osoblje, ali pokazalo se da su svi negativni. Mara Tonka Devčić je, kao pozitivna, zadržana na lečenju na Križinama. Barem se tako mislilo.

Istog dana, 10. aprila, u bolnicu je primljena iIva Feisthamel(rođena Zorić), također sa simptomima, korisnica doma u Dicmu, odakle je više korisnika zbog povišene temperature upućeno na Infektivno odeljenje na Križinama, testirano i više njih bilo pozitivno na korona virus. Zdravstveni dokumenti gospođe Feisthamel i gospođe Devčić zamenjeni su možda već na samom prijemu, ili na Infektivnom – to je nešto što će naknadno utvrditi istraga.

Svakako, stvarna gospođa Feisthamel završila je na Križinama pod imenom gospođe Devčić, kao korona pozitivna, a gospođa Devčić na Firulama je završila pod identitetom gospođe Feisthamel, kao negativna.

Da li su bili zamenjeni i njihovi testovi? To se ne zna – sve zavisi od trenutka u kome su zamenjeni identiteti, kaže bolnički izvor. Bolnički nalazi možda se jesu radili pod pogrešnim imenom, ali odnosili su se na – da tako kažemo, “pravi” organizam. Verovatnoća da prava Mara Tonka Devčić nije bila pozitivna potkrepljuje i činjenica da u segetskom domu niko drugi nije bio zaražen, za razliku od situacije u domu u Dicmu. Ali, smeštanje dve žene nakon testiranja ipak je odredilo ime – i to ono pogrešno.

A onda je, 16. aprila, pacijentkinja sa Firula, sa zdravstvenim kartonom I.F. umrla, o čemu je obavešten njen nećak i drugi članovi porodice. Porodica ju je, i ne sluteći zabunu, sahranila u hercegovačkim Grudama. A sahranjena je zapravo – Mara Tonka Devčić.

Za to vreme, porodica iz Seget Vranjice uredno se u bolnici raspitivala za Maru Tonku Devčić. Redovno su se raspitivali i iz doma u Segetu u kojem je bila smeštena. I svima je uredno javljano da je gospođa Devčić dobro, da se dobro oporavlja, što je porodicu radovalo, posebno s obzirom na njeno, već odranije teško zdravstveno stanje.

Bolničko osoblje ne zna da se radi o “pogrešnoj” osobi, nema razloga u to sumnja niti ima načina to zna, tim pre što mentalno stanje pacijentkinje Feisthamel nije dopuštalo da sasvim razazna šta se događa, stoga i nije reagovala na to što su je zvali pogrešnim imenom. Uz sve navedeno, posete su strogo zabranjene, pa ni porodica nije mogla da uoči da se radi o zameni identiteta.

A onda se gospođa koja je u bolnici boravila pod tuđim imenom oporavila dovoljno dobro, postala negativna na korona virus i upućena nazad u “njen” dom u Segetu. Međutim, nakon što je dovedena, osoblje doma shvatilo je da se ne radi o njihovoj korisnici; nepoznatu ženu uputili su nazad i zatražili da im dovedu “pravu”, odnosno Maru Tonku Devčić.

S povratkom “pogrešne” žene u bolnicu počele su da se naziru dimenzije katastrofe: niko ne zna gde je prava Mara Tonka Devčić; niko u bolnici ne zna kako žena izgleda, pa se potraga činila uzaludnom. S druge strane, ne znaju i ne mogu da utvrde identitet osobe pod imenom Mare Tonke Devčić.

Potraga je uključila i pretpostavku da je zamenjena žena umrla; nagađa se da je pretraživanjem bolničkih podataka o vremenu prijema i kasnije umrlih, kao i pretraživanjem umrlica koje se obično objavljuju s fotografijom, identifikovano lice – žive žene. A ona druga, Mara Tonka Devčić, za koju se verovalo da se dobro oporavlja, zapravo je već skoro mesec dana mrtva i sahranjena u tuđoj grobnici.

Tačni obrisi i prave dimenzije ovog bolničkog skandala će, nadamo se, biti poznati kada inspekcija Ministarstva zdravstva odradi svoj posao. Za sada je sve završilo ostavkom direktora Julija Meštrovića, ali pitanje je hoće li se na tome stati, prenosi “Jutarnji list“.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus