Kako je Tramp prebacio odgovornost na guvernere: Cilj Bele kuće da svi štićenici staračkih domova budu testirani nije ostvaren u roku…

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Apel Bele kuće da svi štićenici u staračkim domovima u SAD budu testirani na koronavirus na terenu se pokazao kao neostvariv u svim saveznim državama.

Pre gotovo dve nedelje Trampova administracija preporučila je da se na nivou saveznih država u roku od 14 dana testiraju svi štićenici i radnici u staračkim domovima.

Taj rok ističe, a agencija AP navodi da bar polovina država neće uspeti da završi testiranja, dok se neke ni ne trude da testiraju sve, kao glavni razlog navodeći nedostatak vremena i nemogućnost da se omoguće logistika i finansije za samo dve nedelje.

Samo je nekolicina država, uključujući Zapadnu Virdžiniju i Rod Ajlend, testirala sve stanare staračkih domova.

“U ovom trenutku bi bilo poprilično beskorisno raditi to”, rekao je glavni medicinski zvaničnik Nebraske Gari Entoni, dodajući da ta država trenutno nema kapacitet za tako nešto kada postoje drugi koji treba da budu testirani.

Predsednik SAD Donald Tramp je 11. maja naveo da su SAD razvile “najnapredniji sistem testiranja na svetu” te najavio dodatne napore za razvijanje sistema testiranja, uključujući i testiranje svih štićenika u svim staračkim domovima, koji su najviše pogođeni pandemijom.

Prema podacima agencije AP više od 36.000 štićenika i osoblja u staračkim domovima umrlo je od posledica koronavirusa, što je više od trećine ukupnog broja smrtnih slučajeva u SAD.

Savetnica Bele Kuće Debora Briks priznala je da je takvo testiranje bilo izazov, ali da je potrebno fokusirati se na domove za stare koji su najranjivija kategorija u ovoj pandemiji.

Međutim, AP ocenjuje da je tim apelom odgovornost sa Trampove administracije prebačena na guvernere i savezne države, uprkos pozivima na koordinisani odgovor na pandemiju na nivou cele federacije.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus