Kako je struka pristala na popuštanje mera za Prvi maj: “Ovo možda ne deluje konzistentno, ali…”

5
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je u intervjuu za TV Nova S da epidemiolozi nisu bili za ideju da se popuste mere za Prvi maj, da se ne može govoriti o sukobu mišljenja u Kriznom štabu, ali da je postignut kompromis koji zadovoljava sve.

„Mi, epidemiolozi, bili smo za to da se ne popusti. Ne osećam se sasvim dobro, kompromis je napravljen koji će, nadam se, ipak doneti dobro. Srećna okolnost, za nekog možda i nesrećna, biće ta da će biti kiše, a u uslovima vlažnosti se virus, inače, prenosi teže, pa se nadam da neće biti problema zato što smo odustali“, rekao je Kon u emisiji „Među nama“.

On je istakao da je, u konkretnom slučaju, u vezi sa donošenjem odluke o policijskom času za Prvi maj, isfabrikovan sukob mišljenja.

„Mi imamo, praktično, jednog člana koji drugačije misli, iz našeg tima lekara, koji misli da ne treba više. Mi smo se, epidemiolozi, odvojili kao grupa. Nemamo nikakav sukob prema ekonomskom delu Kriznog štaba, niti se može govoriti o sukobima, više o nalaženju konsenzusa“, rekao je Kon.

On je istakao i da se zabrinuo jer je, kako je rekao, očigledno prestala briga za najstarije.

„A ovo je bilo vreme kada je trebalo relaksirati mere za najstarije, da šetaju koliko god, gde god i kad hoće…“, rekao je Kon.

Dodao je da je saglasan sa odlukom koja je doneta.

„Prihvatio sam to, dao sam glas, i mislim da je to najbolje u ovom trenutku što je moglo da se uradi, sve drugo bi izazvalo nekakve naopake reakcije. Ovo možda ne deluje konzistentno, ali zadovoljava sve. Imamo petak za šetnju najstarijih, subotu i nedelju za sve ostale koji željno iščekuju da izađu“, rekao je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

5 KOMENTARA

  1. Dakle, političari na vlasti žele da podignu raspoloženje narodu da bi dobili izbore, pa popuštaju mere iako to nije epidemiološki opravdano, a lekari u kriznom štabu klimaju glavom i izigravaju fikus. I onda se Kon nada da će sve biti ok… pa čoveče, uradi maksimum da sve bude ok, nemoj da pristaješ na neefikasne odluke i da se nadaš da ipak neće biti katastrofa…

  2. Kako mislite gospodine Kon ovo mozda ne deluje konzistentno?!? Pa nista od vas sto stize ne deluje konzisetno, jer da se struka zaista nesto pita, onda ne bi pravili razlicite mere po danima, jer i virus ne pravi razliku po danima. Weekend represija je iskljucivo politicka odluka, i vi to dobro znate… Nadam se da cete biti u prilici da svi do jednog snosite posledice za vase propuste i nedela,,,

  3. U kojim okolnostima radim 34 dana, koliko sati dnevno i sad kad još malo treba, vi popuštate!? Snimite rad u laboratorijama, bolničkim sobama, o zaposlenima u ovim uslovima. Održavajte konferencije u komunalnim preduzećima, u vojnim ustanovama, sa policajskim službenicima,u marketima, Uđite u porodice ljudi koji rade u ovim službama!!!! A zbog mene nemojte stajati na vašim terasama, ma koji god razlog bio. Borite se da rade kafići, da šetate, da idete na uranke…….Sve što mogu reći, stidite se svi!!!!

  4. Za koje sve? Za nas koji radimo nije zeljeno,za nas koji smo od 6:00-17:00 na svojim radnim mestima.Sram vas bilo sve redom .I vas koji sedite kod kuce ne radite nista i lupate u serpe i vas koji lupate svaki dan na tv ekranima.Sram vas bilo sve!!!!

  5. Pa ocigledno da neko pokusava da se narodu uvuce u dupe pred nove izbore bez obzira što je popustanje mera po struci neopravdano.

Comments are closed.