Kada će epidemija proći? “Ovaj talas je pri kraju, naredne dve nedelje smanjivaće se aktivnost virusa, a posle će se pojavljivati pojedinačni slučajevi…”

1
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Najnoviji podaci o broju i stanju obolelih od COVID-19 ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS.

On je istakao da se tome težilo i da sada možemo malo da se obradujemo, ali da se još uvek ne smemo opuštati.

Predrag Kon je gostujući u Dnenviku RTS-a rekao da smo ušli u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još uvek postoje čepovi gde virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je reč o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbegavanje nepoznatih kontakata.

“Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru”, rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mere i da će, na primer, u Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

“To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku”, rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale delatnosti.

Navodi da aviosaobraćaj mora da se otvori, ali da još uvek nema letova i da je to izazov, pošto još uvek nije jasno da li će se primenjivati mere karantina ili samoizolacije.

Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju, i da će se naredne dve nedelje smanjivati aktivnost virusa, a posle će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

Kon poručuje da je Srbija sada neuporedivno spremnija za eventualni drugi talas i da će testiranje imuniteta tokom leta dati odgovore o pripremama za jesen i zimu.

Rekao je da je najveći izazov tokom ovog talasa bio sprovođenje mera socijalnog distanciranja i da je u tome pomoglo uvođenje vanrednog stanja.

Kon ima poruku za građane: “Da izdržimo jo ovih nekoliko nedelja i da se poštuju ove mere jer su one za sve nas”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Pazljivo pratim Rezultat ovdasnjih Virologa! Po svet. Poznti Koch. Virolog Institutu koji smatraju da je neozbilno govoriti o slabljenju Akt. Virusa ! Zbog izolacije zabrane kretanje naravno mogucnost za infekciju znatno smanjilo ali po Njima ova kaoticna popustanje kao Rezultat pristisaka privrede situacija ce biti skoro kao u prijasnjim mjesecima mozda Jos i gora zbog bahatog neozbiljnog ponasanja zitelja narodcito mladih! ?! U ljeti iznad 26 gr C aktivnost Virusa znatno smanjuje ali zato najesen ako do. tada ne pojavi Serum i ljekova narod ce stradati ko muva u to doba godine ! Daj Boze da sü ” Prognose pogresni!

Comments are closed.