“Kad Švabo napravi” ili zašto će nemačko predsedavanje Evropskom unijom biti “krizno”

0
Foto: Beta (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Epidemija koronavirusa i posledice biće glavna tema u svim oblastima nemačkog predsedavanja EU, sudeći prema nacrtu programa, i predsedavanje Nemačke od 1. jula moglo bi da bude “krizno predsedavanje”.

Koronavirus je stigao baš u vreme kada je Nemačka završavala program svog šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja.

Svih pet poglavlja programa (od 17. marta) nose oznaku “Korona: prevazilaženje krize” ili “Korona: prevazilaženje posledica krize” što ukazuje da će epidemija biti glavna tema u svim oblastima, prenosi EURACTIV.de koji je dobio dokument na uvid.

Nemački Špigel citira pismo nemačkog ambasadora u EU Mihaela Klausa (Michael Clauß) kancelarki prema kojem će “od sada sva pažnja biti usmerena na sposobnost evropskih institucija da deluju, upravljaju krizom, upravljaju izlaskom (iz krize) i obnovom, odnosno održavanje integracije EU”.

Taj diplomata je upozorio da će se prema tome meriti uspeh nemačkog predsedavanja.

Komentarišući Klausovo pismo, izvor blizak Bundestagu je za Euraktiv Nemačka rekao da će koronavirus svakako delovati na nemačko predsedavanje EU u celini ali da postojeća struktura predsedavanja ostaje ista.

Zdravstveni sektor, što je i razumljivo, biće “top tema” predsedavanja Nemačke koja planira da promoviše novu evropsku strategiju za farmaceutski sektor.

“S obzirom na Komisijin projekat nove evropske farmaceutske strategije, želimo da se razmotre konkretne mere u okviru  predsedavanja Savetu… kako da sprečimo ‘uska grla’ u EU, obezbedimo lance snabdevanja i izbegnemo zavisnost u proizvodnji aktivnih sastojaka”, navodi se u dokumentu.

Ukazuje se i na ključni značaj jačanja globalne konkurentnosti farmaceutskog sektora i “obebeđenje pristupa inovativnim lekovima”.

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je za nedeljnik Cajt da želi da stavi zdravstvo u fokus svog petogodišnjeg mandata na čelu EK.

Prema njenim rečima, “zelenom dogovoru” za zaštitu klime treba da se doda “beli dogovor” (o belim mantilima, odnosno zdravstvenim radnicima).

“Zeleni dogovor ostaje veoma značajan ali će biti dopunjen ‘belom’ komponentom. Sada shvatamo da je zdravlje  podjednako važno javno dobro kao podnošljiva klima”, rekla je Fon der Lajen. “Štitimo zdravlje planete i štitimo zdravlje ljudi”, dodala je šefica EK.

U središtu pažnje biće i digitalizacija, posebno politike podataka, veštačka inteligencija i jedinstveno digitalno tržište, i zato otvorenost unutrašnjeg tržišta mora da bude garantovana i dalje.

U dokumentu se navodi i da Evropa, s obzirom na konkurenciju u digitalnoj sferi SAD i Kine, treba da postane kontinent “snažan po istraživanjima” sa “sopstvenim sposobnostima u skladu da najvišim međunarodnim standardima”.

Istraživanja međutim, kako se navodi, moraju da prate zajednički evropski standardi.

U dokumentu se navodi i da interno digitalno tržište EU mora dalje da se razvija a Nemačka se zalaže za interoperabilnost, standardizaciju i otvorenost izvora.

Evropska spoljna politika takođe treba da postane digitalnija kroz stvaranje “Mreže digitalne diplomatije” između ministara spoljnih poslova članica pod vođstvom Evropske službe za spoljne poslove.

Nemačka će na kraju juna preuzeti predsedavanje EU od Hrvatske koja je upravo prešla polovinu svog prvog predsedavanja od kako se 2013. pridružila Uniji.

Hrvatska je početkom maja trebalo da bude domaćin samita EU-Zapadni Balkan ali je zbog epidemije taj skup odložen.

Zagreb je odlučan da se taj skup održi do kraja njegovog predsedavanja, makar u e-formatu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus