Još jedno upozorenje SZO: Opasno je prerano ublažiti restrikcije

0
Foto Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila države širom sveta da prerano ne ukidaju restriktivne mere uvedene radi zaustavljanja pandemije COVID-19.

“Dok se Covid-19 ubrzava veoma naglo, usporava se mnogo sporije. Drugim rečima, put naniže je mnogo sporiji od puta naviše”, poručio je u ponedeljak generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je upozorio da “to znači da se restriktivne mere moraju ukidati polako i kontrolisano. To se ne može uraditi sve odjednom”.

“Mere kontrole mogu se ukinuti samo ako su na snazi odgovarajuće javne zdravstvene mere, uključujući značajan kapacitet za traženje kontakata (obolelih)”, rekao je Adhanom Gebrejesus.

On je ukratko, u šest tačaka, najavio novu strategiju SZO koja će biti dostavljena državama o tome šta treba da utvrde pre no što razmotre ukidanje socijalnog distanciranja i sličnih mera.

Prvo je da prenošenje virusa “treba da bude pod kontrolom”.

Drugo je da “zdravstveni sistem ima kapacitet da otkriva, izoluje i leči pacijente, i da prati svaki kontakt”.

Treće je da je “rizik od pojave bolesti COVID-19 u bolnicama i staračkim domovima bude smanjen na minimum”.

Četvrtka tačka koju države treba da utvrde pre no što razmotre ukidanje mera, jeste “da su preventivne mere na snazi na ključnim mestima kao što su škole, radna i druga mesta gde ljudi moraju ići”.

Peta tačka je da “treba biti u stanju da se upravlja rizikom uvoza bolesti iz inostranstva”, rekao je generalni direktor SZO.

Poslednja, šesta tačka nove strategije SZO je da su “društvene zajednice u potpunosti obaveštene, angažovane i da su u stanju da se prilagode ‘novoj normalnosti’ “.

Svaka zemlja, rekao je Adhanom Gebrejesus, trebalo bi da primenjuje “sveobuhvatni set mera za usporavanje prenošenja bolesti i spasavanje života, s ciljem da se dostigne stabilno stanje malog prenošenja ili da ga uopšte nema”.

Zemlje moraju da uspostave ravnotežu između mera koje omogućavaju rad preopterećenih zdravstvenih sistema, i društevno-ekonomskog uticaja tih mera, ukazao je on.

“Odluke se pre svega moraju zasnivati na zaštiti zdravlja ljudi, i moraju biti vođene onim što znamo o virusu i kako se on ponaša”, ali, rekao je direktor SZO, “ovo je novi virus i ovo je prva pandemija izazvana koronavirusom”.

Podvukao je da “svi stalno učimo i prilagođavamo strategiju, zasnovanu na najnovijim dostupnim dokazima, te možemo reći samo ono što znamo, i možemo delovati samo na osnovu onog što znamo”.

“Znamo da se COVID-19 brzo širi i znamo da je ta bolest smrtonosna – 10 puta je smrtonosnija od pandemije gripa 2009. godine”, rekao je Adhanom Gebrejesus.

Znamo i, nastavio je on, da se “virus lakše širi na mestima punim ljudi, poput staračkih domova”.

Takodje znamo, rekao je direktor SZO, da su “rano nalaženje obolelih, testiranje, izolovanje staranje o svakom slučaju i nalaženje svakog njhovog kontakta od suštinskog značaja za zaustavljanje prenošenja bolesti”.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?