Još jedan avion sa medicinskom opremom sleteo u Beograd: Više od 40 tona materijala iz Kine, finansirano od strane Evropske unije

1
Ilustracija: Profimedia

Na aerodrom “Nikola Tesla” sleteo je u četvrtak uveče teretni avion iz Kine sa više od 40 tona hitne medicinske opreme i opreme za borbu protiv COVID-19 koju je nabavila Srbija, a troškove avio prevoza finansirala je Evropska unija, saopštio je EU info centar.

Ta medicinska pomoć i oprema koja je stigla iz Kine predstavlja prvi deo velikog paketa koji sadrži sveobuhvatan set mera za rešavanje različitih potreba Srbije tokom krize.

Ovim letom, organizovanim kroz partnerski Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućava se hitno snabdevanje i isporuka medicinske opreme i zaliha.

Umesto redovne komercijalne linije, angažovan je teretni avion boing 747 kako bi se maksimalno iskoristio prostor i uštedeli dragoceno vreme i troškovi.

Ovaj let je prvi vidljivi rezultat pomoći iz ukupnog paketa od 93 miliona evra koliko je EU najavila kao hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19.

“Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja… Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je  poručio da su “pred nama su teška vremena, da su nam svima otrebni podrška i solidarnost da Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi”.

“Vidimo koliko života se gubi svakodnevno u EU. Hvala im što su pomogli da se nekako svi zajedno, i Kina, i EU i Ujedinjene nacije i mi iz Republike Srbije, koji smo iz svog budžeta i uz diplomatske napore omogućili da večeras dočekamo još jedan avion”, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Paket od 93 miliona evra za borbu protiv COVID-19 uključuje finansijsku pomoć do 15 miliona evra za hitne potrebe u zdravstvenom sistemu i 78 miliona evra za ekonomski oporavak, posebno za mala i srednja preduzeća.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.